Θα μας τρελάνουν οι μικρότεροι κυβερνητικοί Εταίροι. Ο Φώτης Κουβέλης πήγε στην ΚΕ του κόμματος του και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για τα μέτρα προκαλώντας ευθέως όσους διαφωνούν να επανακαθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη ΔΗΜΑΡ. Έτσι κάνει ένας αρχηγός θα σκεφτήκατε.  
Μόνο που τρεις μέρες αργότερα ο αρχηγός ψελλίζοντας αστείες δικαιολογίες αρνήθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού να δει τη Μέρκελ – το χάλασε έτσι και στο Βενιζέλο που το επιθυμούσε διακαώς. Είναι βεβαίως αντιφατικό από τη μια να διακινδυνεύεις την συνοχή  της ΚΕ και της ΚΟ του κόμματος για τα μέτρα και από την άλλη να «κάνεις αντίσταση» και «μούτρα» σε αυτόν που κυρίως σου τα επιβάλλει, δεν ήταν όμως το μόνο.  

Ακόμα πιο ακατανόητη ήταν μια ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν στρέφονταν μόνο κατά της Μέρκελ αλλά κυρίως κατά της συγκυβέρνησης: «Οι σημερινές μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών αποτελούν σημαντικό μέσο έκφρασης του ελληνικού λαού και πίεσης για να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές στην Ευρώπη, αλλά και για να δοθεί οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της Ελλάδος».

Το ότι θα ψηφίσει αυτές τις πολιτικές για να πάρει τη δόση αλλά και για να μην πέσει η κυβέρνηση είναι προφανώς μια άλλη ιστορία. Όπως και το ότι οι διαδηλωτές έβριζαν κυρίως τον κ. Κουβέλη.
 
Για το ΠΑΣΟΚ πάλι, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς λόγια, εδώ η γραμμή αλλάζει με συχνότητα ημερών. Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος συγκάλεσε την ΚΟ του κόμματος του για να προσδιορίσει τους 4 όρους κάτω από τους οποίους το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε τα μέτρα.

Από χθες οι διαρροές των συνεργατών του ήταν ότι για τα μέτρα θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική ομάδα, με θετική εισήγηση δική του. Χθες κυκλοφόρησε μια άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, όπου απλώς και  μόνο το γεγονός της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ, χαρακτηρίζεται πολύ θετικό για τη χώρα...

Κάπως βέβαια προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα, αναφέροντας ότι «όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και γι αυτό είναι εντελώς απαραίτητο να υλοποιηθεί η ολοκληρωμένη συμφωνία, σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε καταθέσει».

Σε αυτήν την πρόταση πάντως δεν άφησαν κανένα περιθώριο ούτε το Eurogroup ούτε η Μέρκελ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το βράδυ της Τρίτης ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Οι δυο άντρες ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Συζητήθηκε επίσης πως τις επόμενες ημέρες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν εκ νέου σύσκεψη για να συζητήσουν τόσο τα αποτελέσματα του ταξιδιού της κ. Μέρκελ, όσο και το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Θέμης Δαγκλής