Στα «κοινά οράματα» Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και στην ξεχωριστά φιλική σχέση του με τον έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, έκανε αναφορά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατόπιν της σημερινή συνάντησης των δύο ανδρών, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πολιτικού στην Αθήνα.


Το «κοινό όραμα»

Εμμένοντας στην ύπαρξη του κοινού οράματος, ο κ. Νταβούτογλου, τόνισε ότι με αφετηρία αυτό είναι δυνατόν  να επιλυθούν τα προβλήματα και οι διαφορές, ώστε να προετοιμαστεί ένα κοινό μέλλον μέσω της συνένωση των δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Κάνοντας ευθεία αναφορά στο ζήτημα της κρίσης, ο τούρκος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «ο ιδιαίτερα εργατικός λαός της Ελλάδας» θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις. «Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει», ήταν το αλληλέγγυο και αισιόδοξο μήνυμα που κόμισε  κ. Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του και ο έλληνας ΥΠΕΞ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έκανε λόγο για «κοινό όραμα για μια γειτονιά - όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας», εκτιμώντας παράλληλα πως «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Ελληνοτουρκική συνεργασία

Και οι δύο πολιτικοί απέδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία και το εύρος της ελληνοτουρκικής οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, με τον κ. Νταβούτογλου να διαβεβαιώνει ότι δεν είναι ανέφικτο να ανέλθουν οι συναλλαγές των δύο χωρών στα 10 δισ. δολάρια από τα σημερινά 4,1. Σε αυτό το σημείο έγινε μνεία στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των υποδομών των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

«Φάκελος» Αιγαίο

Ως προς το Αιγαίο, ο τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές με θετικές προσεγγίσεις, συμπληρώνοντα πως η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το ζήτημα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως σημείωσε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που δύνανται να καταλήξουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών, προσέθεσε, είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ευρωπαϊκή» Τουρκία

Ο έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας στην προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ επί της βάσης των κριτηρίων που ισχύουν καθολικά, παρατηρώντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι έγιναν κάποια βήματα, όμως πρέπει να συμβούν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, ανέφερε, εμφαίνει στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας.

Όπως είπε ο έλληνα; υπουργός, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.  

Το «συριακό ζήτημα»

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε γι’ άλλη μία φορά την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, ως προς την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, αλληλεγγύη που καταγράφηκε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, ο έλληνας ΥΠΕΞ συντάχθηκε με τη λογική της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα, παρατηρώντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».

Από τη δική του πλευρά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζοντας πως η στήριξη του ΟΗΕ προς την Άγκυρα οφείλεται, εν μέρει, και στις ελληνικές προσπάθειες.

Το χρονικό της επίσκεψης


Υποδοχή Μεϊμαράκη σε Νταβούτογλου  

«Η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πως πράγματι μπορούμε να συμβάλουμε και οι δύο χώρες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας στο γραφείο του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli.

Ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε στον κ. Νταβούτογλουένα καραβάκι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «σας καλωσορίζω και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο, που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Αιγαίο μας».

«Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι πάντοτε ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», σχολίασε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο λαών μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο.

«Χαίρομαι που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς έχει ανταπόκριση στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες από τα κοινοβούλιά μας θα επισφραγίζουν τη βούληση των λαών», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου.


Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Νωρίτερα, συνάντηση 55 λεπτών είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.