Τη θέση ότι η Αγκελα Μέρκελ επανέφερε κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στην Αθήνα «τον εκβιασμό της, καταθέτοντας ευχές για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, με σκοπό τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής» διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε ακόμη ότι τον εκβιασμό αυτόν τον «αποδέχεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος «δένεται» όλο και πιο πολύ στο άρμα της «γερμανικής Ευρώπης», απομονώνοντας την Ελλάδα από τις όποιες πιθανές εξελίξεις διαμορφώνονται σήμερα στην ευρωζώνη, και κυρίως στις χώρες του Νότου».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η χθεσινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της τη συμβολική στήριξη στην παραπαίουσα κυβέρνηση του πιστού της συμμάχου κ. Σαμαρά και τη δογματική επιμονή της στη σκληρή λιτότητα και στα μνημόνια, με πολλαπλούς αποδέκτες πέραν της χώρας μας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ακόμη ότι η «τεχνητή» στήριξη στη συγκυβέρνηση δεν αρκεί και δεν μπορεί να διαρκέσει, καθώς «όσο φτάνουμε κοντά στην ανακοίνωση του δυσβάσταχτου πακέτου των μέτρων, τόσο αναπτύσσεται η δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής στη χώρα μας, που εκφράστηκε και με τις χθεσινές συγκεντρώσεις και όπου, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δείχνει τον από κοινού αγώνα των λαών της για την υπεράσπιση και οικοδόμηση μιας Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αειφόρου ανάπτυξης».