Προοίμιο της σκληρής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, με αφορμή την παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ, αποτελούν τα δεδομένα που διαμορφωνονται, μετά τις θεσινές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο για νέα πρόταση για προανακριτική αλλά και καθώς φαίνεται και για επιπλέον πρόταση για εξεταστική επιτροπή.

Οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται θορυβημένοι από τη διαφαινόμενη διπλή απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πάντως έστειλε για μια ακόμη φορά εσφαλμένο μήνυμα στην κοινωνία με την αμφιταλάντευσή της αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει η πρότασή της, με αποτελέσμα να φανεί και πάλι ανέτοιμη να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις.
Εν τούτοις, η εμπλοκή του ονόματος του Ευ. Βενιζέλου στην πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης εκτιμάται ότι θα δώσει το πολιτικό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στοχέυει πλέον, διαμέσου της μυστικής ψηφοφορίας να κερδίσει τον πόλεμο εντυπώσεων, αντλώντας ψήφους τόσο από δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ, όσο και από «γαλάζιους» βουλευτές αλλά και από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων.

Συναυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να στείλει μήνυα πληρους κάθαρσης στο πολιτικό σύστημα, εμπλέκοντας τα ονόματα των κ.κ. Σαμαρά, Παπανδρέου και Στουρνάρα, με αφορμή την εξεταστική, διεκδικώντας να διατηρήσει το θέμα ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας και παίζοντας σε ένα πεδίο ασφαλές για την ίδια, με την προσδοκία να αποκομίσει κοινωνικό όφελος από τη μερίδα των πολιτών που θεωρούν ότι δεν αποδίδεται επαρκώς η δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα, από το Μαξίμου συνεκτιμούν τα δεδομένα αντιλαμβανόμενοι ότι οι στιγμές παραμένουν κρίσιμες για την οικονομία και ότι η πολιτική ζωή δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται. Φιλοδοξούν ως εκ τούτου να κλείσει σύντομα το θέμα της ψηφοφορίας για την προανακριτική για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες της προανακριτικής και να εμπεδωθεί στην κοινωνία το μήνυμα Σαμαρά για «το τέλος της ατιμωρησίας». Αυτό άλλωστε αποτελεί και το διαβατήριο της κυβέρνησης προκειμένου να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική ή οικονομική πρωτοβουλία, υπό τις παρούσες πολιτικά αρνητικές συνθήκες.

Φαίνεται πάντως ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί εμπλοκή του κ. Βενιζέλου στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Το ζήτημα για την ΝΔ παραμένει ο τρόπος που θα πιστοποιηθεί η κομματική γραμμή κατά τις ψηφοφορίες, καθώς αρκετοί βουλευτές της ΝΔ αμφιταλαντεύονται αναφορικά με το αν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρει και ποινικές ευθύνες από τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ –έστω και υπό τη μορφή υπό την οποία περιήλθε στην κατοχή του- ή όχι.

Επί του παρόντος, πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αποτελούν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το φορολογικό, τα οποία θα πρέπει να έχουν κλείσει ως τις 11/1. Κατόπιν, παίρνει σειρά η ψηφοφορία για την προανακριτική και, λογικά, μετά θα έλθει στην Ολομέλεια ονομαστική ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, εφ’ όσον βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει σχετική πρόταση. 


Πάνος Ρασσιάς