Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προκαταρτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομικών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε να περάσει, όταν διέρρευσε ήδη ότι θα φωτογραφίζει τον Γ. Παπανδρέου και επί πλέον, επιφυλάσσεται να συμπεριλάβει στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών τους πάντες, δηλαδή τους Λ. Παπαδήμο και Αντ. Σαμαρά καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Γ. Στουρνάρα.

Αυτό σημαίνει η φράση ότι «η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα». Υπό την προϋπόθεση, ότι οι υπηρεσιακοί εξαιρούνται…  

Αυτό βεβαίως δεν έχει καμιά σημασία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ σε αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής του τακτικής τους επόμενους τρεις μήνες, τους οποίους στη Κουμουνδούρου θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμους για την τύχη της προσπάθειας τους, να κερδίσουν την εξουσία.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος, η παράταση της θητείας της κυβέρνησης Σαμαρά δεν τους συμφέρει. Ήδη διαπιστώνουν ότι η μικρή βελτίωση του κλίματος μετά την εκταμίευση της δόσης αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις και κάποιοι διακατέχονται από ανησυχία, ότι ενδεχομένως ο κόσμος να έχει προεξοφλήσει αυτό που τον περιμένει για το 2013 και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται με τον καινούργιο χρόνο να μην προκαλέσουν το κύμα αγανάκτησης, στο οποίο ποντάρουν.  

Σε αυτό το περιβάλλον, η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί μια συμφέρουσα αλλαγή σκηνικού για το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπόσχεται όφελος αν η αξιωματική αντιπολίτευση παίξει το χαρτί της σωστά.

Η τακτική ήδη έχει αποφασιστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίσει στην συγκυβέρνηση ότι η κύρια μέριμνα της είναι η συγκάλυψη. Ειδικότερα, θα την κατηγορήσει ότι ρίχνει στα σκυλιά τον Γ. Παπακωνσταντίνου για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Ευ. Βενιζέλου για την καθυστέρηση της έρευνας - το ΠΑΣΟΚ άλλωστε κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα, ότι τα μνημονικά κόμματα που επέβαλλαν φόρους, χαράτσια και στερήσεις στους πολίτες παρείχαν φορολογική ασυλία στους φοροφυγάδες και τους ισχυρούς του χρήματος και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν διερευνήθηκε η λίστα Λαγκαρντ. Ο τελικός στόχος είναι, η αγανάκτηση των πολιτών να εκδηλωθεί για την φοροδιαφυγή των πλουσίων, αν δεν εκδηλωθεί για τα μέτρα λιτότητας.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως και για να πετύχει το στόχο του ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στη διάρκεια της προκαταρτικής η αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργήσει αμφιβολίες για το ρόλο του Βενιζέλου. Αυτό το δύσκολο έργο θα το επωμιστεί κυρίως η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία θα συμμετάσχει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε όποια επιτροπή ψηφιστεί. Η ιστορία κάνει περίεργους κύκλους.

Είκοσι χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας της Ν. Κωνσταντόπουλος είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ειδικό δικαστήριο για τον Αν. Παπανδρέου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έρχεται τώρα να κάτσει στο σκαμνί έναν άλλο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο κόμμα αυτό, πολιτικά σε ασύγκριτα ισχυρότερη θέση από ότι ο πατέρας της στο παρελθόν. Θα έχει ενδιαφέρον και ασφαλώς θα είναι η δικαστική «παράσταση» της ζωής της…  


Θέμης Δαγκλής