Στη Βόρεια Κορέα, στη χώρα με τις πιο σκληρές απαγορεύσεις στον κόσμο σχετικά με το Διαδίκτυο, θα πραγματοποιήσει «ιδιωτικό ταξίδι» ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ. Οι λόγοι της επίσκεψης, όπως διαρρέεται είναι «ανθρωπιστικοί», όμως από πίσω κρύβονται στρατηγικά σχέδια του διαδικτυακού γίγαντα για μια παρθένα αγορά.
Τα διεθνή δίκτυα ανέφεραν χθες ότι ο Σμιντ θα συμμετάσχει σε μια ανθρωπιστική αποστολή την οποία έχει διοργανώσει ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος έχει διαπραγματευτεί τα τελευταία 20 χρόνια με τις βορειοκορεατικές αρχές για την απελευθέρωση αρκετών αμερικανών πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι αρχές της χώρας συνέλαβαν στις 3 Νοεμβρίου έναν Αμερικανό κορεατικής καταγωγής, τον Πάο Τζουν-Χο, ο οποίος εισήλθε στη Βόρεια Κορέα ως τουρίστας.

Οι «ανθρωπιστικοί λόγοι» για τους οποίους πραγματοποιείται το ταξίδι του νο. 1 του διαδικτυακού κολοσσού στην ασιατική χώρα, φυσικά, δεν πείθουν τους αναλυτές.  

Ένας εξ αυτών, ο Πίτερ Μπεκ, της νοτιοκορεάτικης ΜΚΟ «Asia Foundation», δήλωσε στο Reuters ότι η επίσκεψη του Σμιντ στην Πιονγκγιάνγκ «γίνεται στο πλαίσιο του οράματος της Google για επέκταση σε όλο τον κόσμο. Η Νότια Κορέα είναι το τελευταίο σύνορο».

Ο επικεφαλής της Google είχε αποκαλύψει, σε ένα συνέδριο στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, ότι λιγότερο από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. «Ο παγκόσμιος ιστός (world wide web) θα πρέπει να επιβεβαιώσει το όνομά του. Η τεχνολογία δεν παράγει θαύματα, αλλά συνδεσιμότητα και μπορεί να αλλάξει ζωές» δήλωσε με νόημα.

Στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μόνο μία ελίτ διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όμως η επίσκεψη του επικεφαλής της Google δείχνει μία πρόθεση του αυταρχικού βοειοκορεατικού καθεστώτος να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο», έστω και μέσω του Διαδικτύου.

Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει κάνει αναφορά στην ανάγκη χρήσης της επιστήμης και της τεχνολογίας για την επανεκκίνηση της αδρανούς οικονομίας της Β. Κορέας, ακόμα κι αν σημάνει συνδρομή «εχθρικών κρατών». Παράλληλα, το πρωτοχρονιάτικο άνοιγμά του προς τη Νότια Κορέα για την επικράτηση της ειρήνης, εκτός από την παγκόσμια αίσθηση που προκάλεσε, δείχνει και βούληση του βορειοκορεάτη ηγέτη για διαφορετική πορεία από του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
 
Ο Νοτιοκορεάτης Λιμ Έουλ-Τσουλ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κιουνγκνάμ ανέφερε, σύμφωνα με το Business Insider, επισήμανε ότι «η Βόρεια Κορέα έχει κάνει εσχάτως πολλές επενδύσεις στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, όχι μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για πρακτικούς».
 
Οι στόχοι της Google, πάντως, δεν είναι ξεκάθαροι, αφού είναι πιθανό να σχετίζονται με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ (υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χαρτογράφηση) και όχι τόσο με την παροχή Ίντερνετ στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τον Λιμ. Οι ΗΠΑ, όμως, οι οποίες με επίσημη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισαν το ταξίδι του Σμιντ ως «ανώφελο», δεν επιτρέπουν καμία εμπορική συναλλαγή με το καθεστώς της Β. Κορέας.
 
Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Τσα, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ενός αμερικανικού think tank, ότι «εάν η κίνηση της Google αποτελεί το πρώτο βήμα για να σπάσει η τεχνολογική φούσκα της Πιονγκγιάνγκ, θα πρόκειται για ιδιαίτερα ενδιαφέρον επίτευγμα». 
 
Σύντομα θα φανεί εάν το ταξίδι του νο. 1 της Google έπιασε τόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια, αφού εάν ο διαδικτυακός γίγαντας κάνει άνοιγμα στην Βόρεια Κορέα θα μιλάμε για 24 εκατομμύρια νέους πελάτες και φυσικά πολλά εκατομμύρια δολάρια. 
 
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
TAGS