Έντονες είναι πλέον οι αντιδράσεις και εντός κυβέρνησης για το ζήτημα της τιμής του πετρελαίου και των περιβαλλοντικών συνεπειών της, δεδομένων και της «τρύπας» που έχει σχηματιστεί και στα κρατικά ταμεία.
«Η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο και η αλόγιστη χρήση βιομάζας που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται  μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι προφανές ότι θέτει εκ των πραγμάτων υπό αναθεώρηση το σύστημα διανομής και φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι το σύστημα δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε. Η  υπερφορολόγηση της οικιακής κατανάλωσης, είχε εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τα έσοδα μειώνονται θεαματικά, οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως τρόπους να ζεσταθούν και οι ρύποι αυξάνονται κυρίως στα αστικά κέντρα» προσθέτει.

«Λύση υπάρχει» υπογραμμίζει η κυρία Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει την αρχική πρόταση του να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις,  ώστε και οι οικογένειες να προστατευτούν και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου να αντιμετωπιστεί. Έτσι θα υπάρξει και πραγματικό όφελος για τα δημόσια έσοδα».

Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της κάνει πρόταση επτά σημείων για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου φαινομένου του νέφους αιθαλομίχλης, μιλώντας και για αύξηση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης, καθώς και χρηματική ενίσχυση για τα νοικοκυριά με πρόβλημα πόρων.

Δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Να πάρει πίσω την απόφαση για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε η Ηρώ Διώτη.

«Όσο καθυστερούν να το πράξουν, οι ελληνικές πόλεις θα πνίγονται στην καπνομίχλη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον. Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας που κατέφυγαν στο τζάκι ή στις ξυλόσομπες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, δεν το έκαναν με 'ρομαντική' διάθεση, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις ιλιγγιώδεις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του τελευταίου με εκείνον του πετρελαίου κίνησης καθώς και τις δραστικές περικοπές των εισοδημάτων τους.

Το μέτρο της επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης που συζητήθηκε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα, είναι σαν προσπάθεια να αντιμετωπίσει κάποιος μία θανατηφόρα νόσο με έμπλαστρα.

Είναι, δε, αστείο, να πιστεύει κανείς ότι οι υπερσυγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης ή/και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης βιομάζας (ξύλο, πέλετ κ.α.) για λόγους θέρμανσης».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν σήμερα τροπολογία στο φορολογικό, για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να μην παγώσει ο λαός μας τον χειμώνα και για την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νότης Μαριάς.

Για «κυνισμό και αδιαφορία της κυβέρνησης» κάνει λόγο το ΚΚΕ σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης.