Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατέθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη, ζητώντας ενημέρωση για τα δημόσια έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, κατά την οποία εφαρμόστηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε το 2012 από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Τα δημόσια έσοδα θα αυξάνονταν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 70% δεν μπορεί να καλύψει το κενό στην υστέρηση των εσόδων, παρά το γεγονός ότι η τελική τιμή του καυσίμου είναι ιδιαίτερα υψηλή» αναφέρει στην ερώτησή της η κυρία Μπακογιάννη, σημειώνοντας: 

«Πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι έως το τέλος Νοεμβρίου 2012, οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθαν σε 1,080 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του 2011, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι παρά τον εξαπλασιασμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται». 

«Η έλλειψη πετρελαίου στα νοικοκυριά επιτείνει την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, ενώ η θερμαντική χρήση ακατάλληλων υλικών προκαλεί περιβαλλοντική μόλυνση και απειλεί τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζει.

Η κυρία Μπακογιάννη ρωτά τον υπουργό Οικονομικών ποια ήταν τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012, ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012 και ποια είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2010, 2011 και 2012.