Τη Δευτέρα θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για την σύσταση προκαταρτικής  Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία θα ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους κ.κ Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Η πρόταση θα ολοκληρωθεί σε συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας την Κυριακή το βράδυ και η βραχυπρόθεσμη στόχευση είναι προφανής, να στηθεί μια δεύτερη κάλπη για τον κ. Βενιζέλο, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει σε διαρροές που υπόσχονται πολιτικά οφέλη.

Στοχεύοντας το Βενιζέλο, τον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρά τους ενδοιασμούς που υπάρχουν στη ΝΔ σε σχέση  με τους χειρισμούς Βενιζέλου στην υπόθεση Λαγκαρντ, στο Μαξίμου ξέρουν ότι είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν το Βενιζέλο, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα, να χρεώσει τον κ. Βενιζέλο στον Πρωθυπουργό.

Κάθε μέρα πάντως γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει κάτι ευρύτερο με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Δηλαδή να ταυτίσει το μνημονιακό στρατόπεδο στο σύνολο του με την συγκάλυψη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, ώστε να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να φθείρει τον κ. Σαμαρά. Δεν είναι τυχαία η γραμμή του κόμματος ότι η υπόθεση Λαγκάρντ είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συστημικής υποστήριξης στη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, ούτε οι απροκάλυπτες επιθέσεις που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει ότι μόνος αυτός μπορεί να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα του κόσμου για δικαιοσύνη

Στην τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όμως ο Σαμαράς έχει απάντηση, αρκεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι είναι αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Το ότι καθημερινά επώνυμοι και ανώνυμοι φοροφυγάδες περνούν το κατώφλι της φυλακής και ότι δεκάδες τρανταχτά ονόματα, που είχαν κινήσει υποψίες στο παρελθόν βρίσκονται τώρα υπό δίωξη ή εισαγγελικό έλεγχο έχει να κάνει με αυτόν τον ιδιότυπο ανταγωνισμό περί δικαιοσύνης ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα.

Όσο λοιπόν οι τόνοι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν άλλοι θα πρέπει να φοβούνται, όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Με την αντοχή της συγκυβέρνησης να εξαρτάται άμεσα από το πόσο αποτελεσματική θα είναι στην δίωξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την αντιπολίτευση να ανεβάζει καθημερινά τον πήχη, οι «παρτάκηδες» των τελευταίων δεκαετιών θα αποτελέσουν το εξιλαστήριο θύμα και το κρέας για τα κανόνια, δίχως κανένα οίκτο…

Θέμης Δαγκλής