Η λίστα Λαγκάρντ βραχυκύκλωσε την κυβέρνηση που σε συνδυασμό με την εορταστική παύση εργασιών εξανέμισαν το όποιο κλίμα είχε δημιουργηθεί από την απόφαση εκταμίευσης της δόσης. 

Τη δόση μπορεί να την πήραμε αλλά το κλίμα δεν άλλαξε, λίγα χρήματα δόθηκαν αλλά πρέπει να έρθουν και  οι άλλες δόσεις για  να αλλάξει η ψυχολογία.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να πανηγυρίζει για τις αποφάσεις  αλλά καλό θα ήταν να επισκεφτεί καμία εφορία και να βγει βόλτα στην αγορά.

Ο γνωστός εκβιασμός της δόσης ξαναβγαίνει από το συρτάρι ενόψει φορολογικού και απολύσεων στο δημόσιο, τα δυο νομοσχέδια θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα με το άνοιγμα της Βουλής. 

Στις εφορίες και τις τράπεζες η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν το οτιδήποτε και προσπαθούν να ρυθμίσουν χρέη και οφειλές.

Τι να προλάβουν να πληρώσουν φόρους, χαράτσια, λογαριασμούς, τέλη κυκλοφορίας, κάρτες ή δάνεια;

Το κίνημα «δεν πληρώνω» μας τελείωσε. Δεν έχω να πληρώσω είναι πλέον το σύνθημα. 

Οι συνεχείς φόροι και τα χαράτσια έχουν δημιουργήσει ασφυξία και αν δεν ληφθεί γενναία απόφαση για πολλές δόσεις στις οφειλές, θα «σκάσουν» πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ από πλευράς κυβέρνησης  επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πάρτι , που πλέον ενσωματώνει στην στρατηγική του τη «συγκάλυψη» και βάζει στο ίδιο κάδρο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

Στο Μαξίμου μετά της εορταστική ραστώνη ξεσκονίζουν ξανά  το μεγάλο στοίχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη που  τόσο καιρό ακούμε αλλά  δεν βλέπουμε.

Επί 15 μέρες βομβαρδιζόμαστε για τα ταξίδια και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό, από αύριο θα είναι σε ένα αεροπλάνο, αναζητώντας επικοινωνιακή ανάσα στο εξωτερικό.

Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων παίρνει πάνω του ο Αντώνης Σαμαράς και γι’ αυτό ξεκινάει σειρά ταξιδιών, με τη Γερμανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι οι πρώτοι προορισμοί.

Θα υπάρξει και ένα ενδιάμεσο ταξίδι στην Κύπρο για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ και ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Το Μαξίμου θέλει να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα την οικονομία καθώς η αποτυχία αξιοποίησης της παραπομπής του πρώην Υπουργού Οικονομικών προκάλεσε  ένα στρατηγικό πρόβλημα στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία, που θα πρέπει να αντικατασταθεί με την προσδοκία της ανάκαμψης.

Η σταθερότητα της κυβέρνησης, που προβάλλεται ως άλλοθι δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες του, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, εξαντλεί την ανοχή της κοινωνίας, που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου.

Στην περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτα στη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αν επιβεβαιωθούν οι  πληροφορίες που θέλουν στελέχη και βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ , από αύριο  να αφήνουν αιχμές κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου τότε οδηγούμαστε σε κυβερνητική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με την επίσκεψη του αύριο στη Γερμανία να δημιουργήσει την προσδοκία ανάκαμψης της ελληνική οικονομίας, μιλώντας σε εκδήλωση της  εφημερίδας “Die Welt”. Στο περιθώριο της συνάντησης θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει με πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με την Γερμανίδα καγκελάριο που θα εξεταστεί η πορεία υλοποιήσεις του προγράμματος αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ.

Στο Βερολίνο δίνουν μεγάλη έμφαση στη φοροδιαφυγή και στην κάθαρση πιέζοντας για γρηγορότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.             

Επόμενος σταθμός θα είναι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνομιλίες σχετικά με  επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έχει προετοιμαστεί καλά, έχουν γίνει και επαφές του ίδιου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου και αναμένονται, αν όλα πάνε καλά, και ανακοινώσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Ελληνικό, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και για επενδύσεις σε ενέργεια και  τουρισμό.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει ταξίδια σε Ρωσία και Κίνα, δύο χώρες που έχουν πολλά κεφάλαια προς  επένδυση και θα ενδιέφεραν την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη Ρωσία η ενίσχυση του  τουριστικού πακέτου είναι προτεραιότητα και αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα της βίζας. Οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα προωθηθεί η απελευθέρωση της θεώρησης εισόδου για τους υπηκόους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν στην κατοχή τους βιομετρικό διαβατήριο. Το δεύτερο θέμα είναι το ενεργειακό και αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και σε αυτόν τομέα οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. 
 
Όσο για την Κίνα, θα ακολουθηθεί το μοντέλο Cosco  για νέες συμφωνίες επενδύσεων από τη νέα οικονομική υπερδύναμη η οποία θέλει την Ελλάδα πύλη για τα προϊόντα της στην Ευρώπη.

Παράλληλα, σύμφωνα, με πληροφορίες σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συνεννοήσεις για το ταξίδι στις ΗΠΑ με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Μαρτίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.   

Νίκος Παναγιωτόπουλος