Έτος προκλήσεων μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί το 2013 για την Άνγκελα Μέρκελ, αφού παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ' ευχήν, δεν αποκλείεται η γερμανίδα καγκελάριος να βρεθεί προ αδιεξόδου και βασανιστικών διλημμάτων.


Κλειδί όλων είναι οι εκλογές του φθινοπώρου, στις οποίες η Μέρκελ θα διεκδικήσει την τρίτη της διαδοχική θητεία στην Καγκελαρία. Μπορεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της εμφανίζει ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όμως με τα ποσοστά του να κυμαίνονται στο 40% δεν σχηματίζει κυβέρνηση. Κάπου εδώ μπερδεύεται το ζήτημα, αφού οι σύμμαχοί της, οι Φιλελεύθεροι (FDP) του «αγαπημένου» των Ελλήνων, Φίλιπ Ρέσλερ, εμφανίζονται σταθερά κάτω από το 5%, που εξασφαλίζει την είσοδο ενός κόμματος γερμανικό κοινοβούλιο. Εάν το FDP δεν μπει στη Βουλή, τότε το κόμμα της καγκελαρίου θα πρέπει να αναζητήσει άλλη μετεκλογική συνεργασία, με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Πρασίνους, όπως έχει δηλώσει η ίδια.

Κάπου εδώ εμφανίζονται και οι δυσκολίες για τη Μέρκελ, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να σχεδιάζει πακέτο λιτότητας 5-6 δισ., κυρίως με μείωση δημοσίων δαπανών, όπως δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Rheinische Post, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι περικοπές στοχεύουν στον μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, όμως είναι αμφίβολο εάν το SPD του Πέερ Στάινμπρουκ ή οι Πράσινοι θα δεχτούν να συνεργαστούν με την «ιέρεια» της λιτότητας.

Σημαντικό ρόλο, φυσικά, θα παίξουν ταυτόχρονα και οι διεθνείς εξελίξεις. Με δεδομένη τη «νευρικότητα» σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, η Μέρκελ δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχη, παρά το χαμηλό ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία. Η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel μιλάει για «έτος αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία» με τους αναλυτές να προβλέπουν αποφυγή της ύφεσης, τελικά. Ενδεχόμενες δραματικές εξελίξεις στην ευρωζώνη (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία), όμως, είναι πολύ πιθανό να φέρουν την καγκελάριο προ διλήμματος: Να χρειάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την παροχή χρημάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου και περικοπών στους Γερμανούς ή να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, ρισκάροντας με πτώση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα και ύφεση, υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ένα γεγονός με μεγάλη σημασία, ότι η κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο έχει επηρεάσει τη γερμανική βιομηχανία, και συγκεκριμένα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να σημειώνουν βουτιά. Όπως γράφει το Spiegel, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και μέσα στο 2013 τότε η γερμανική οικονομία θα γίνει περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η πρώτη φαίνεται να παρουσιάζει ένα σχετικό «φρένο» στην ανάπτυξή της, ενώ οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δημοσιονομικό «γκρεμό». Οι παράγοντες αυτοί, μόνο θετικά μηνύματα δε στέλνουν στο Βερολίνο. Η Μέρκελ θα κληθεί να δράσει, γεγονός που δεν θα είναι καθόλου εύκολο...

Βαγγέλης Βιτζηλαίος