Για την πάση θυσία διατήρηση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, που τόσο δύσκολα κερδίσαμε, κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο MEGA, ενώ παράλληλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για
δημοσιονομική χαλάρωση, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθενται εν αμφιβόλω οι μέχρι τώρα θυσίες.


Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν μέσα στο 2013. "Το 2013 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά,
καθώς πρέπει να υλοποιήσουμε μέτρα ύψους 9,2 δισ.¤. Όμως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύ δύσκολα την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Το 2013 είναι η χρονιά εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μας. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης", σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, τα πρώτα θετικά μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φάνηκαν τους τελευταίους μήνες του 2012, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξη εκτίμηση ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, στο 1,2-1,3%.

Επιπλέον, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος και για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για λελογισμένες παροχές το 2014: "Το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013-πράγμα που είναι πολύ πιθανό- θα έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε το 70% της υπέρβασης για κοινωνικές παροχές , όμως στοχευμένες και σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη".

Πάντως, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ιανουαρίου, που πρέπει να εγκριθεί στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και θα επιτρέψει την παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εξοφληθεί άλλα 4 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστεί σε μηνιαία βάση η πληρωμή εφάπαξ σε συνταξιούχους πέραν των 1.200 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς εκτιμάται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις
διεθνείς αγορές χρήματος.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής οικονομολόγοι του ΔΝΤ, με νεώτερη έκθεσή τους, υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάπτυξη πολύ περισσότερο όταν εφαρμόζονται σε περιόδους κρίσης και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της τρόικας για την Ελλάδα βασίστηκαν σε λάθος εκτιμήσεις για την ύφεση με πολλαπλασιαστές 1,7 με 1,8 αντί 0,5. Πρακτικά, οι αναλυτές του ΔΝΤ λένε ότι για κάθε 1 ευρώ περικοπής δημοσίων δαπανών η μείωση του ΑΕΠ είναι 1,7-1,8 ευρώ και όχι 0,5 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα: "Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει σημάδια βελτίωσης. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντώνη Σαμαρά το κοινοβούλιο ενεργεί αποφασιστικά και η χώρα έχει αρχίσει να σπαταλά λιγότερα σε σχέση με αυτά που κερδίζει", υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.