Στον έκτο όροφο της Ιπποκράτους ξέθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου». Η όποια αυτοσυγκράτηση πήγε περίπατο, στον εχθρό αποδίδεται χυδαιότητα και η χυδαιότητα αυτή προσωποποιείται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πόλεμος» μέχρι τελικής πτώσεως είναι το δόγμα.  
Αυτά όμως περιορίζονται στον έκτο όροφο της Ιπποκράτους, άντε και στον πέμπτο - όχι όλον τον πέμπτο. Όποιος παρατηρεί προσεκτικά τις τελευταίες μέρες τα δελτία ειδήσεων και τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, διαπιστώσει ότι τη μάχη της λίστας Λαγκάρντ για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ τη δίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα, και πάντα τα ίδια.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Κάνα δύο φορές βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο νεαρός εξάδελφος του Σιμου. Από εκεί και πέρα …σιωπή.

Αίφνης διαπιστώνει κανείς ότι ο γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μανιάτης λάμπει δια της απουσίας του από τα ΜΜΕ το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Πραγματική αίσθηση έχει προκαλέσει σε όλους πάντως - και αυτό είναι κάτι που συζητείται και στην Ιπποκράτους -  η εξαφάνιση της Φώφης Γεννηματά, το γραφείο της οποίας παρεμπιπτόντως βρίσκεται στον 5ο όροφο.

Η κυρία Γεννηματά έχει να εμφανιστεί στα ΜΜΕ κάποιες εβδομάδες. Το ότι η Εκπρόσωπος απέχει από τη μάχη είναι ενδεικτικό για την αμφισημία με την οποία προσεγγίζουν το θέμα εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ακόμα ότι διαθέτουν κάποια υπόσταση, δεν θέλουν να καούν στο «βάλτο Λαγκάρντ». Και το παράδειγμα της ακολουθούν τα περισσότερα μέλη της Κ.Ο.  

Από όλους αυτούς μόνο ο Φίλιππος Σαχινίδης μπορεί να επικαλείται ιδιαίτερη ευαισθησία για να σωπαίνει, άλλωστε βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικών. 

Οι άλλοι μάλλον να αποφύγουν να ταυτιστούν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια άχαρη υπόθεση θέλουν, κάτι που δείχνει ότι μπορεί στην Ιπποκράτους να βάφτηκαν με τα χρώματα του πολέμου, στο προσκλητήριο της μάχης όμως μετρούν τις δυνάμεις τους λειψές.

Η αποστασιοποίηση στελεχών και βουλευτών δεν αποτελεί τον καλύτερο οιωνό για την εσωκομματική ισχύ του Βενιζέλου. Πέρα από αυτό πάντως, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έφερε στο φως κάτι ακόμα, που συμβαίνει εδώ και καιρό, τώρα όμως γίνεται ολοφάνερο. Ο Βενιζέλος δεν έχει πια συγκροτημένη ομάδα.  

Το τελευταίο διάστημα ο Βενιζέλος διοικεί το ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενος από τον Σαχινίδη, τη Φώφη, τον Πρωτόπαπα και τον Κουτρουμάνη και κάποιους άλλους. Δικός του, ένας από εκείνους που ξιφούλκησαν για την εκλογή του, δεν είναι σχεδόν κανείς από αυτούς.

Οι δικοί του σκόρπισαν, κάτι που γίνεται εμφανές στην υπόθεση Λαγκάρντ: ούτε η Μιλένα Αποστολάκη (που για να την επαναφέρει κόντεψε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ το Μάιο), ούτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ούτε η Τώνια Αντωνίου, ούτε η Σοφία Γιαννακά, κανείς δηλαδή από την ομάδα του 2007 βγήκε να πει μια κουβέντα υπέρ του αρχηγού. Ο Βενιζέλος είναι αρχηγός χωρίς βάση ισχύος, και άρα αδύναμος, τόσο αδύναμος όσο και το κόμμα του οποίου ηγείται.  

Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους. Στον έκτο όροφο, ο εφιάλτης είναι να θέσει κάποιος θέμα ηγεσίας και να πάρουν φωτιά τα τέλια. Δεν φοβούνται τον Αηδόνη, που μπορούν εύκολα να τον χρεώσουν στο Λοβέρδο. Ωστόσο αν κάνει μια τέτοια κίνηση η Τσάγκρη, τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να πάρουν άσχημη τροπή και οι εξελίξεις να είναι καταιγιστικές. Ούτε το τσεκούρι του πολέμου, ούτε τα τύμπανα μπορούν να ξεγελάσουν για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.                          

Θέμης Δαγκλής