«Κλειδί» αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται με τη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς η κοινοβουλυετική διαδικασία αποτελεί, αναμφίβολα, σημείο αναφοράς και για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από μία εβδομάδα πολύωρων συσκέψεων και συνεδριάσεων, βάζει στο κάδρο και τον Ευ. Βενιζέλο καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν προφανείς ενδείξεις για ευθύνες ακόμη και ποινικές.

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και κυρίως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο είναι πλέον μετωπική καθώς η Κουμουνδούρου μιλά για «ομερτά με στόχο τη συγκάλυψη σκανδάλων της εγχώριας κλεπτοκρατίας».

Το απόγευμα της Κυριακής, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με νομικούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική διαμόρφωση του κειμένου που θα προσυπογραφεί από τους βουλευτές της παράταξης και θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει βασικά την επιχειρηματολογία της για να στηρίξει το αίτημα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Βενιζέλου στην υπεξαγωγή εγγράφου, καθώς και στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην Κουμουνδούρου κατέληξαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - αν και μιλούν για πολιτικές ευθύνες.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υποχώρησε ενώπιον της αναζήτησης ευθυνών και του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η Κουμουνδούρου σχολιάζει πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τον κ. Παπανδρέου, όπως ενδεχομένως και για άλλα πρόσωπα, ωστόσο όλες οι ευθύνες θα φανούν κατά την πορεία των ερευνών.

«Δεν βιαζόμαστε να ονομάσουμε υπόπτους, αλλά ούτε και να συγκαλύψουμε την ευθύνη κανενός» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι ρητά έχουν επιφυλαχθεί να επεκτείνουν την πρόταση σε πρόσωπα και αδικήματα που θα προκύψουν από Προκαταρκτική Επιτροπή, ανεξαρτήτως θέσεως στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία.