Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ενδιαφέροντος, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να πλασαριστεί στο πολιτικό σκηνικό ως παίκτης με ρυθμιστικό ρόλο. Η επιλογή Μιχαλολιάκου να προχωρήσει σε ανακοίνωση για την κομματική πρόθεση κατάθεσης πρότασης για προανακριτική επιτροπή που θα περιλαμβάνει, εκτός από τους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, συγκεντρώνει ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά.
Όχι τόσο το περιεχόμενο της πρότασης, από το οποίο ο κ. Μιχαλολιάκος προφανώς αποσκοπεί να ωφεληθεί επικοινωνιακά, δεδομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει δεν επαρκούν για να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου. Το ενδιαφέρον στοιχείο της πρότασης Μιχαλολιάκου προέρχεται από την πρόσκληση που απευθύνει το κόμμα του διαμέσου της ανακοίνωσης για την προανακριτική, στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου.

Ο πολιτικός ελιγμός Μιχαλολιάκου προβληματίζει το στρατόπεδο των «Αν.Ελ.» δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος έχει αδιαλείπτως μιλήσει για εμπλοκή της οικογένειας Παπανδρέου στα cds έχοντας προφανώς υπονοήσει συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, η «Χ.Α» του δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσει την παραπομπή του κ. Παπανδρέου σε προανακριτική επιτροπή.

Η άλλη όψη του νομίσματος όμως δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τον κ. Καμμένο ο οποίος, στην περίπτωση που τελικώς ομονοήσει με τον κ. Μιχαλολιάκο και κατεβάσουν κοινή πρόταση, διακινδυνεύει να ταυτιστεί το κόμμα του με την «Χ.Α.». Εξέλιξη, πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας για τους δημοσκοπικά καταρρέοντες «Αν.Ελ».

Τα 30 «κουκιά» που απαιτούνται ώστε να υπάρξει δυνατότητα η πρόταση για προανακριτική να τεθεί υπ’ όψιν της Ολομέλειας προς ψήφιση, η Χρυσή Αυγή των 18 βουλευτών μπορεί να τα αντλήσει και από άλλες δεξαμενές. Υπάρχουν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ αλλά και 15 ανεξάρτητοι. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς δε θα συνηγορούσε σε μία τέτοια κίνηση.

Ενώ και για το ΚΚΕ θα ήταν αστείο να θεωρήσει κανείς ότι θα συνεργαζόταν σε οποιοδήποτε θέμα με την «Χ.Α.», ακόμη και αν οι θέσεις ήταν απολύτως ταυτόσημες.

Πέραν όμως των αντικειμενικών δυσκολιών, η επιλογή Μιχαλολιάκου να απευθυνθεί στους «Αν.Ελ.» υποκρύπτει την πρόθεσή του να διεμβολίσει το κόμμα του κ. Καμμένου, προσβλέποντας σε περαιτέρω αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής κυρίως από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του κ. Καμμένου. 

Πάνος Ρασσιάς