«Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας πως το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά.
Μιλώντας στο Βήμα FM 99.5, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.  

Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου».  

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για το εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης ης επιστροφής φόρου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως παρά το ότι γράφεται και ακούγεται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αποφέρει αποτελέσματα αν και παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις έχουν περιορισθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Σε ερώτηση για τη μεγάλη φορολόγηση των ακινήτων και τις επιβαρύνσεις που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο υπουργό ξεκαθάρισε πως είναι κρίσιμο να καταβληθούν οι φόροι και να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Εάν ξεκινάμε με μια τέτοια νοοτροπία δεν θα πάμε μπροστά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για ένα έτος. Η επόμενη δόση δεν θα έλθει αν χαλαρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για χαλάρωση. «Εάν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ θα χάσουμε την αξιοπιστία που έχουμε αρχίσει να ανακτούμε. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.      
Για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί οι όποιες πρόνοιες για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Όπως είπε το φορολογικό νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό στόχο 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να επιτευχθεί, ενώ για το θέμα των αποδείξεων και των εκπιπτόμενων δαπανών σημείωσε ότι ορισμένες βασικές δαπάνες όπως π.χ. οι ιατρικές θα συνεχίζουν να εκπίπτουν.

Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και ότι για τον λόγο αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο επικεντρώνεται στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται πλέον από το πρώτο ευρώ στο καθαρό του αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.  

Αν και ερωτήθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Στουρνάρας δεν τοποθετήθηκε , υπογράμμισε πάντως πως οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν στον έλεγχο υποθέσεων ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και προς το σκοπό αυτό έχουν σταλεί σημειώματα που αφορούν στα 54.000 εμβάσματα εξωτερικού της περιόδου 2009 -2011.

«Προσπαθούμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε οι ποινές για τη φοροδιαφυγή να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Στην Αμερική αν φοροαποφεύγεις ή πληρώνεις ή πας φυλακή. Έχουμε εισηγηθεί να υπάρχει μια τέτοια ρύθμιση. Αυτό θα μπει στο μεγάλο φορολογικό που θα κατατεθεί ή Απρίλιο ή τον Μάιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και σημείωσε πως το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013  θα υπάρχει η δυνατότητα διαθέσεως το 70% της υπέρβασης για στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Τέλος ερωτηθείς για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και ειδικά για το εάν είναι πολιτικός ή τεχνοκράτης, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. «Δεν είναι στον ορίζοντα μου. Στον ορίζοντα μου βλέπω την σωτηρία της χώρας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.