Η αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου, κατόπιν ερώτησης που κατατέθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με την ανάγκη νέου κοινωνικού τιμολογίου με διεύρυνση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «ο υφυπουργός ενημερώνει ότι για το 2012 οι διακανονισμοί αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700.000 την στιγμή που το 2011 ήταν περίπου 400.000! Εάν συνυπολογίσουμε και τις διακοπές ρεύματος που ανέρχονται σύμφωνα με προηγούμενη απάντηση στις 30.000 μηνιαίως αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα έχει τεράστιες κοινωνικές διατάσεις αφού σημαντικό ποσοστού του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποπληρώσει την κατανάλωση ρεύματος».

Στο πλαίσιο αυτά η ΔΕΗ έχει εισηγηθεί να μην γίνει καμία αύξηση στα κοινωνικά και στα πολυτεκνικά τιμολόγια, θέση με την οποία συμφωνεί και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι εάν αποφασιστεί τελικά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ αυτή πρέπει να είναι ελάχιστη. Ταυτόχρονα υποστηρίζει και στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης των πολιτών στα κοινωνικά τιμολόγια ούτως ώστε αυτά να περιλαμβάνουν όλους όσους έχουν πραγματική ανάγκη και σήμερα δεν δικαιούνται να ενταχθούν σε αυτά.

«Η ΔΕΗ μπορεί να διευρύνει την κοινωνική της πολιτική χωρίς να αντιμετωπίσει κινδύνους βιωσιμότητας εξοικονομώντας κονδύλια από άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το κόστος για την διαφήμιση των πολιτικών και των δράσεων της εταιρίας που θα ανέλθει στα 3 εκατ ευρώ το 2013 και μπορεί να περιοριστεί» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Καταλήγοντας η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι η ΔΕΗ μπορεί να αναστείλει μέρος των παροχών προς τους συνδικαλιστές της και να καταργήσει περιπτώσεις χορηγήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ που ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι προκλητικές.

«Ζητάμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα εκ μέρους της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να διασφαλιστεί ότι μέσω των κοινωνικών τιμολογίων της ΔΕΗ θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα όλες οι οικογένειες που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύουν να μείνουν ή ήδη έχουν μείνει χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές από το κράτος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.