«Δορυφόροι» της Κεντροαριστεράς προκαλούν νευρικό κλονισμό στο ΠΑΣΟΚ. Η πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι εύκολη, ούτε βέβαια οι συζητήσεις που διέξαγονται μετά του ΠΑΣΟΚ και των διαφόρων κινήσεων που επιχειρούν να παίξουν κεντρικό ρόλο.
Πίσω από κάθε νέα κίνηση - φορέα, υπάρχει και ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πολιτικές κινήσεις που διαπραγματεύουνται με την ηγεσία την επόμενη ημέρα.

Αυτές είναι οι νέες κινήσεις
 
Ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β» , εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, από το μεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι τη δημοκρατική – ανανεωτική αριστερά και την οικολογία, αναπτύσσουν κοινές δράσεις διατηρώντας την οργανωτική και πολιτική τους αυτονομία  και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για μια σύγχρονη προοδευτική σοσιαλδημοκρατία.

Ποιοι βρίσκονται πίσω απο τις κινήσεις

Πίσω από τον Κοινωνικό Σύνδεσμο βρίσκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης. Διατηρεί καλή σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο ενώ τελευταία βρίσκεται σε επαφή και με άλλα στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ.

Στη «πρωτοβουλία Β» ειναι ο κ. Τούντας. Στέλεχος απο την εποχή του Κώστα Σημίτη, βέρος θιασώτης του εκσυγχρονισμού. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η κίνηση που έφτιαξε ο Ηλίας Μοσιαλος. «Δυναμική Ελλαδα» στην οποία εντάσσονται πολίτες απο όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Από την Αριστερά μέχρι τη Δεξια. 

Μία ακόμα κίνηση είναι αυτή στην οποία κατά καιρούς εμφανίζεται ο Γιάννης Ραγκούσης. Ως υπουργός την είχε αναδείξει και είχε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με ομιλίες διαφόρων στελεχών που μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ την εποχή του 80'. Επικεφαλής εμφανίζεται ο κ. Κατσαντώνης, πολιτικός φίλος του πρώην υπουργού του Γιώργου Παπανδρεόυ.

Ο όμιλος «Μπροστά» είναι μάλλον ο πλέον πολυπληθής. Στο «Μπροστά», ειναι οι κ.κ. Κοντογιωργης με πολιτικές αναφορές στον κ. Σημίτη και ολίγον απο τον κ.  Παπανδρέου, και  ο κ. Χατζοπουλος, ο λογογράφος του πρώην Πρωθυπουργου. Βρίσκονται επίσης στην κίνηση σύμβουλοι και συνεργάτες πρώην υπουργών που ανήκαν στην ομάδα Παπανδρέου.

Μία ακόμη κίνηση ειναι αυτή των «Νέων Μεταρρυθμιστών». Σε αυτή ανήκουν οργανωτικά, στελέχη που πρόσκεινται πολιτικα στην Άννα Διαμαντοπούλου και με έναν τρόπο έχουν μερικοί μεταπηδήσει στον κ. Βενιζέλο, χωρίς ωστόσο να έχουν εγκαταλείψει τις παλιές τους αγάπες. Στελέχη όπως οι κ.κ. Παλατζας, Δρούζιας, Χάλαρης και Ράπτης.

Στο τέλος προστίθεται η ΡΙΚΣΣΥ του κ. Λοβέρδου. Διευθυντής ειναι ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσιρώνης ενώ την κίνηση αγκαλιάζουν στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, όπως οι κύριοι Βασίλης Χρήστου και Ευθυμης Καρδαρας.

Ο κ. Λοβέρδος, δεν κρύβει ότι μεσα στο έτος θα μετατρέψει την πολιτική κίνηση σε κόμμα, όχι όμως με το ίδιο όνομα οπως του φορέα που δημιούργησε.

Όλες αυτές οι κινήσεις βρίσκονται σε μια διαρκή αναζητηση, με το ΠΑΣΟΚ αλλα και με την ΔΗΜΑΡ προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα σε μια συνένωση των ομάδων αυτών κόντρα στην κεντροδεξιά του κ. Σαμαρα και σφήνα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. 

Βαγγελης Γιακουμης