Συνεχίστηκαν και σήμερα οι καταθέσεις συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα protothema.gr, κατά την κατάθεση τους στους ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι συνεργάτες του πρώην Τσάρου φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν κάτι για το αρχείο της λίστας Λαγκάρντ ούτε το πότε αυτό παραλήφθηκε από τις ελληνικές αρχές ούτε την περαιτέρω πορεία του, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι η λίστα είναι μέχρι να αποκαλυφθεί ότι η λίστα είναι αλλοιωμένη και να διαβιβαστεί εκ νέου από τη Γαλλία στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.


Την Τετάρτη τα υπομνήματα των συγγενών


Εν τω μεταξύ, την υπερασπιστική τους γραμμή, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα 1,222 εκατ. δολάρια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία είναι χρήματα που προέρχονται από νόμιμες πηγές, ετοιμάζουν οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν την ερχόμενη Τετάρτη στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη τις γραπτές εξηγήσεις τους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών στον οποίο χρεώνεται και η αφαίρεση των ονομάτων τους από την λίστα, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και το σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωσταντίνου, Μαρίνας Παπαπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσσώνη.

Και οι τρεις θεωρούνται εν δυνάμει κατηγορούμενοι για αλλοίωση της λίστας και καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος.

Ειδικότερα, τα αδικήματα που τους καταλογίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι μπορεί και να έχουν τελέσει είναι: ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει εδώ να επισημανθεί πως αν τελικά από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστωθεί τυχόν φοροδιαφυγή κάτω των 150.000 ευρώ, τότε το αδίκημα που μπορεί να καταλογιστεί για φοροδιαφυγή είναι σε βαθμό πλημμελήματος.


Πηγή: protothema.gr