Γράφουν και σβήνουν τα κομματικά επιτελεία ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας, υπολογίζοντας τους... μαγικούς αριθμούς –όχι για την υπερψήφιση των μέτρων, αλλά για το αποτέλεσμα που θα βγει σχετικά με τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, κυρίως για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Για την περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θεωρείται βέβαιη η παραπομπή του. 
Μέχρι σήμερα τα μέτρα ήταν αυτά που αλλοίωναν τη «λίστα» της βουλευτικής σύνθεσης των κομμάτων αλλά και της δεδηλωμένης της κυβέρνησης, με τις διαγραφές μετά από κάθε ψηφοφορία.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η πρόταση της συγκυβέρνησης όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των προτάσεων, θα στηθούν δύο κάλπες. Μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αρχίσει αμέσως η μυστική ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα θυμίζει το θρίλερ που ζήσαμε σε αντίστοιχες του παρελθόντος, με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά δεν θα είναι για μνημόνιο ή μέτρα, αλλά για ποινικές ευθύνες υπουργών.
   
Λύση στον γόρδιο δεσμό της προκαταρκτικής για την ευθύνη του κυβερνητικού εταίρου Βαγγέλη Βενιζέλου αναζητεί η κυβέρνηση εν μέσω των εφαρμογής σκληρών μέτρων, ψήφισης απολύσεων και νέου φορολογικού.

Ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη είναι ένα κομβικό σημείο για την τρικομματική κυβέρνηση, καθώς στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κριθεί  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή και για τον Βαγγέλη Βενιζέλο.   

Έχουν μαζευτεί τόσα πολλά «εξιλαστήρια θύματα», αποδιοπομπαίοι τράγοι και τόσες πολλές Ιφιγένειες τους τελευταίoυς μήνες σε αυτή τη χώρα, που έχουν κάνει την πολιτική να μοιάζει με αρχαία τραγωδία.

Οι τελευταίες «Ιφιγένειες» θυσιάστηκαν για την τιμή και υπόληψη του Βαγγέλη Βενιζέλου.
 
Ήδη αναταραχή έχει προκαλέσει η διαγραφή από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, ενώ αναμένονται και άλλες αναταράξεις σε επίπεδο στελεχών.

Και μπορεί Σαμαράς και Κουβέλης να ψάχνουν πώς θα καλύψουν τον κυβερνητικό τους εταίρο ώστε να μην καταρρεύσει η τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν απώλειες τα δικά τους κόμματα.

Στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη, αυτό έχει ήδη συμβεί και όλα αυτά την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους με κατηγορίες για συγκάλυψη και διαπλοκή. Ενώ η κόντρα της Κουμουνδούρου και με το Mega και τους εκδότες μετατρέπεται σε βασική στρατηγική.

Η κυβέρνηση ψάχνει για ηθικά ισοδύναμα ώστε να αντιμετωπίσει την ατζέντα "κάθαρσης" του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Ένα άλλο πρόβλημα που εξελίσσεται και για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους είναι το γεγονός ότι  οι ανεξάρτητοι βουλευτές αυξάνονται στη Βουλή, την ώρα που η δεδηλωμένη μειώνεται.

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές:

129 ΝΔ 
 
33  ΠΑΣΟΚ
17  ΔΗΜΑΡ 

Σε διάστημα 6 μηνών έχουν διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί 15 βουλευτές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει 164 βουλευτές στην κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα έχει ως εξής:


ΝΔ 125
ΠΑΣΟΚ 25
ΔΗΜΑΡ 14

Και μπορεί πολλοί να ψάχνουν νέα κόμματα, ένα έχει ήδη δημιουργηθεί και δεν είναι άλλο από αυτό των ανεξάρτητων, όχι Ελλήνων, αλλά βουλευτών.    

Νίκος Παναγιωτόπουλος