Στήριξη προς την Ελλάδα που τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.  
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθάει» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο, λίγο πριν συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ.
 
Την ίδια ώρα, στην προσέλκυση επενδύσεων ως αναγκαίου βήματος γα την επανεκκίνηση της οικονομίας –το προεκλογικό «jump start» του Α. Σαμαρά- ποντάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την πολιτική δημοσιονομκής πειθαρχίας, που μέχρι στιγμής καταγράφεται στα έργα και τις ημέρες της. Πίσω από την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο κρύβεται η αγωνία του Πρωθυπουργού να πείσει –κατ’ αρχάς- μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να επενδύσουν σε ελληνικές ευκαιρίες.

Η χθεσινή εκδήλωση του εκδοτικού οίκου Die Welt, της οποίας κεντρικός ομιλητής –από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι- ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποτέλεσε κατά πληροφορίες μια χρυσή ευκαιρία για τον κ. Σαμαρά, να αναφερθεί συνοπτικά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πεδίο των επενδύσεων στη χώρα μας, απευθυνόμενος στη γερμανική επιχειρηματική ελίτ.

Βέβαια, παρά την, κατά τους συνεργατές του Πρωθυπουργού, θετική ανταπόκριση του γερμανικού επενδυτικού κόσμου, του ουσιώδες σκέλος της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο εντοπίζεται στο σημερινό του τετ-α-τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο –το τρίτο κατά σειρά μέσα σε λίγους μήνες.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική στήριξη της Κακελαρίας και η ...προσωπική παρότρυνση της κ. Μέρκελ προς τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, δεδομένου ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα στη γρφειοκρατική δομή της χώρας κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μάλιστα, εκτιμούν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν αποκλείεται να θέσει στον έλληνα Πρωθυπουργό, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Συναφώς, δεν αποκλείεται το «μενού» της συνάντησης να εμπεριέχει και γενικότερα το ζήτημα της φοροδιαφυγής και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται στο επίπεδο των πολιτικών πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπισή της, δεδομένων και των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας με τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο χθεσινό φύλλο της «Die Welt», υπήρχε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για την «κατάρα των λιστών στην Ελλάδα», όπου περιγράφονταν οι εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ.

Η συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ και οι αναμενόμενες αναφορές των δύο ηγετών στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, μάλλον θα αποτελέσει και μια ...ομαλή μετάβαση του κ. Σαμαρά στην εσωτερική πολιτική πραγματικότητα, την οποία ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει επιστρόεφοντας στην Αθήνα σήμερα το βράδυ.

Μέχρι στγμής, από το Μαξίμου διατηρούν προσεκτικές αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο θέμα, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στην σφοδρή σύγκρουση ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και εσωτερικό αναβρασμό που επικρατεί στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών, που καλούνται να υπερασπιστούν –σε πολλές περιπτώσεις με υπέρμετρο φανατισμό- την απεμπλοκή Βενιζέλου από το θέμα. 

Βασίλης Μπεσκένης