Διευκρινήσεις έδωσε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης ελευθέρων επαγγελματιών από το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη από τη μετάβαση από τον παλιό Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στο νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, υπήρχαν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν και οποιοδήποτε κενό θα κλείσει με νομοτεχνική ρύθμιση –βελτίωση που θα κατατεθεί στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

«Τόσο ο υπουργός, όσο και εγώ, είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε θέματα φοροδιαφυγής και σε θέματα που μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.  Συνεπώς, οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκληθεί από τη μετάβαση από τον ένα Κώδικα στον άλλο, κλείνει με νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε σήμερα», τόνισε.

Την Δευτέρα, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών οριζόταν πως απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα των οποίων τα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών δεν ξεπέρασαν τις 10.000 ευρώ την προηγούμενη χρόνια.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επαγγέλματα όπως είναι για παράδειγμα οι ελαιοχρωματιστές, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, και λοιπά επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής αλλά και άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών. Έτσι, όλοι οι παραπάνω εφόσον το προηγούμενο έτος δήλωσαν κάτω από 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα δικαιούνται να μην εκδώσουν ούτε μία απόδειξη μέσα στο 2013, γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.


Σχετικά Θέματα:

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από τις αποδείξεις