Η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διμερή θέματα, η γενικότερη οικονομική κατάσταση «η οποία είναι πολύ σημαντική και για τη Γερμανία», αλλά και οι εξελίξεις στην ΕΕ, «όπου ως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταφέρει σημαντικό βαθμό συντονισμού», βρίσκονται στην αντζέντα της συνάντησης της Α. Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος πριν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην Καγκελαρία.
«Γνωριζουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και παρακολουθούμε όλες τις προσπάθεις οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται ακριβώς με τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει να ξέρουμε πως μία καλύτερη συνεργασία θα μας βοηθήσει όλους».

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα, «με θυσίες για τον ελληνικό λαό», προκειμένου «να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη, τόσο των λαών της Ευρώπης, όσο και των αγορών».

«Στην κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ανέδειξε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της ρευστότητας, την οποία χαρακτήρισε «αίμα της οικονομίας», που μαζί με τις επενδύσεις, όπως τόνισε, «μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, την τόσο αναγκαία σε μια χώρα που μαστίζεται από ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων».
Ο πρωθυπουργός ανάφερε, ακόμη, ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα της Ευρώπης, η οποία, σημείωσε, «προχωράει αποφασιστικά, μεταλλάσσεται και δημιουργείται μια ενοποίηση σε κάθε τομέα».

Πριν από τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την στήριξη που παρέχουν οι εταίροι στην Ελλάδα, η οποία τηρεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. παρέχουν οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγο πριν την συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Προχωράμε με τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη βοηθάει» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.