Οι προοπτικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου σήμερα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέα Ανδρεάδη και τους πρόεδρους των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων-μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Οι προοπτικές του κλάδου και οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική κίνηση, όπως με ενημέρωσε η συνάδελφος μου υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, αλλά και ο ΣΕΤΕ, προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για τον αγώνα που καταβάλλουμε όλοι για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εξετάζουμε θετικά την αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων - σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο - στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας. Κυριότερα, όμως, θα διευρύνει την εργοδοτική συμμετοχή και αντιπροσωπευτική βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερους εργαζόμενους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά το πέρας της συνάντησης.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη ότι «οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα χρονιά στον τουριστικό τομέα είναι θετικές. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλάνε για αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην χώρα μας και αύξηση εσόδων. Με ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και την απασχόληση. Βασική μας θέση είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της εθνικής προσπάθειας, για ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση, αποτελούν η συνεργασία, ο διάλογος και η εμπιστοσύνη. Η συνεργασία και οι συναινετικές λύσεις ανάμεσα στο κράτος, τους τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες του χώρου και τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταστούν προτεραιότητα όλων μας. Για πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι με το Υπουργείο Εργασίας βρισκόμαστε σε μια στενή συνεργασία, προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος του τουρισμού ως ένα μεγάλο κοίτασμα απασχόλησης ειδικά για τους νέους. Για αυτό το λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα – με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο -θα παρουσιάσουμε νέες και καινοτόμες, εξειδικευμένες δράσεις μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων. Για τη στήριξη του τουρισμού, την προστασία της υφιστάμενης απασχόλησης και, κυρίως, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Τέλος, στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε τα εξής: «Να ευχαριστήσω τον υπουργό Εργασίας τον κ. Βρούτση, την υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που απαρτίζουν την Κυβέρνηση γιατί όλοι μαζί πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον Τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του θεσμικού ισότιμου κοινωνικού εταίρου. Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το Υπουργείο Εργασίας. Στόχος όλων μας να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο Τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολύ σύντομα τα θετικά αποτελέσματα»