Ερώτηση με θέμα την επιστροφή στο κράτος των περιουσιών που αποκτήθηκαν παράνομα σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και οικονομικής εγκληματικότητας εις βάρος του δημοσίου, κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ενώ σημαντικά ποσά εντοπίζονται και δεσμεύονται για να περιέλθουν στα δημόσια ταμεία, το Δημόσιο δεν διαθέτει μηχανισμούς αξιοποίησης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται την περίπτωση του γραφείου Ανάκτησης Δημόσιας Περιουσίας που ανήκει στο ΣΔΟΕ, το οποίος, όπως σημειώνει, «παραμένει υποστελεχωμένο και δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα».

Την ίδια ώρα, προσθέτει, «γραφειοκρατικά εμπόδια και το σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο δυσχεραίνουν σε πολλές περιπτώσεις το δικαστικό έργο και τις διαδικασίες επιστροφής σημαντικών ποσών προς το Δημόσιο».

Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό με ποιους μηχανισμούς προτίθεται το υπουργείο να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Ζητεί τέλος να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δικαστικών αρχών.