Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Έντονη αντιπαράθεση


Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης δέχτηκε και το άρθρο που προβλέπει την σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όσοι δεν έχουν τίποτα να πουν συγκεκριμένα».

«Ανοίγετε το δρόμο για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, Κάνετε συνεχώς πραξικοπήματα», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς είπε πως η ρύθμιση για τον γενικό γραμματέα συντονισμού συντάχθηκε σύμφωνα με τις επιλογές του μνημονίου γιατί δεν θέλουν να λειτουργεί η Βουλή αλλά να κυβερνά η καγκελαρία.

«Η όλη συζήτηση γίνεται περί όνου σκιάς. Δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά αντισυνταγματική και παράνομη είναι η ίδια η κυβέρνηση γιατί παραβιάζει τη βούληση και τη θέληση του λαού», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παπάς.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για σειρά κατάφορων παραβιάσεων του συντάγματος και για στοχευμένες αντιλαϊκές πολιτικές ενώ ενστάσεις για τον νέο θεσμό του γενικού γραμματέα εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για ιδιότυπες απόψεις και ερμηνείες του συντάγματος. Παράλληλα, αντέτεινε ότι δεν καταργείται το κράτος και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι αυτό που επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο είναι η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου που ανέφερε ότι αυτό που παραβιάζεται είναι η κοινή λογική όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη που τόνισε ότι το κόμμα του θα εξακολουθήσει να ορθώνει έναν καθαρό λόγο.


Μανιτάκης: Άμεσα ξεκινά η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών

Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής  ανέφερε ότι η διαδικασία της κατάργησης – συγχώνευσης οργανισμών ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην αξιολόγηση και άλλων 1.500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου.

Όπως είπε, σκοπός είναι να διατηρηθούν μόνο οι αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, δεν θα καταλυθούν οι υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και επομένως δεν θα θιγεί η εργασιακή τους ασφάλεια. Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι διατηρούν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται.

Όσον αφορά στη δημιουργία της γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας, που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό και έχει επικεφαλής της έναν ανώτατο δημόσιο λειτουργό, η θητεία του οποίου υπερβαίνει τη πρωθυπουργική θητεία και δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

Σκοπός της ύπαρξής της, πρόσθεσε, είναι να επικουρεί τον Πρωθυπουργό ώστε να διασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών, τον συντονισμό των δράσεων και των πολιτικών των υπουργείων και κυρίως την παρακολούθηση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Τέλος ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι εργάστηκαν από κοινού και συντονισμένα τόσο κατά το στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου όσο και κατά το στάδιο της συζήτησής του στην Επιτροπή. «Επιβεβαίωσαν έτσι έμπρακτα ότι η τρικομματική συνεννόηση δεν είναι απλώς εφικτή και αναγκαία είναι και παραγωγική», κατέληξε.