Πρόκληση απέναντι στο λαό χαρακτηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την προσπάθεια συγκάλυψης -όπως καταγγέλλει- στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τις κυβερνήσεις που τη χειρίστηκαν, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ζητήσει την δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα και τη διενέργεια ελέγχου με όλους τους τρόπους.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ΚΚΕ εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία), όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου (υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος) - πρόσωπα για τα οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος θα τοποθετηθεί αναλυτικά στην Βουλή.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η έρευνα της υπόθεσης δεν πρέπει να περιοριστεί μόνον στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες και κάθε άλλου εμπλεκομένου, και ιδιαίτερα του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, που «ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η ανάγκη αναζήτησης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών κάθε εμπλεκομένου δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει τον λαό να δει ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι παρά μόνον η κορυφή του παγόβουνου».

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, όσοι φιγουράρουν στις διάφορες λίστες «δεν είναι εργαζόμενοι άνθρωποι του μόχθου, αλλά μεγαλοεπιχειρηματίες, κεφαλαιοκράτες», ενώ «τα χρήματα που μετέφεραν σε ξένες τράπεζες είτε με νόμιμο, είτε με λιγότερο νόμιμο τρόπο, είναι ένα μόνον μέρος από τον τεράστιο πλούτο που έχουν συγκεντρώσει, ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τον λαό».

Κλείνοντας, η ΚΟ του ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πέσει στην παγίδα και να διεκδικήσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται.