«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes)» δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου σχολιάζοντας την επίσκεψη του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Αθήνα.
Η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το θέμα της επίλυσης της ονομασίας όμως προϋποθέτει απομάκρυνση από εθνικιστικές και αλυτρωτικές προσεγγίσεις ηγετικών κύκλων των γειτόνων μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Νέες ιδέες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φέρνει, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας και αύριο μεταβαίνει στα Σκόπια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ασκούνται ποικίλες πιέσεις και από πολλές πλευρές προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσει άρον – άρον και όπως – όπως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θυμίζει ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Το θέμα της επίλυσης της ονομασίας όμως προϋποθέτει απομάκρυνση από εθνικιστικές και αλυτρωτικές προσεγγίσεις ηγετικών κύκλων των γειτόνων μας, οι οποίες δημιουργούν τεχνητά προσκόμματα σε μια λύση που σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή συνιστά άνευ λόγω περιπλοκή που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και δεν θα συμβάλλει στην ειλικρινή συνεργασία των δύο πλευρών αλλά και ευρύτερα στην προώθηση της Διαβαλκανικής συνεργασίας».