Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση κατέθεσε το ΚΚΕ, σχετικά με τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε έργα του κατασκευαστικού ομίλου Γ. Μαρούλη.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι «η αύξηση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για την ολοκλήρωση των έργων ή της παραγωγής, η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων, καθώς και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας και πρόληψης, αποτελούν τους πραγματικούς λόγους που προκαλούνται τα εργατικά ατυχήματα» προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5-6 μηνών».


Αναλυτικά η ερώτηση:

Δύο εργαζόμενοι ηλικίας 32 και 33 ετών, που δούλευαν για την κατασκευαστική «ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ» που κατασκευάζει τον κάθετο άξονα της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» από την Κομοτηνή μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία, σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου 17-11-2012, κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους με φορτηγό της εταιρείας, το οποίο κουβαλούσε οικοδομικό υλικό στο χώρο εργασίας τους.

Να τονίσουμε ότι στη σχετική με το θέμα ερώτηση του ΚΚΕ (υπ’ αριθμ. 4247/22.11.2012) δεν απάντησε το Υπουργείο.
Λίγες μέρες αργότερα ένας εργάτης σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από χώματα την ώρα που άνοιγε λάκκους, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, στις εργασίες κατασκευής του δρόμου Αρδανίου - Σουφλίου. Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στο τμήμα των εργασιών στο ύψος της Κορνοφωλιάς του Εβρου. Ανάδοχος του έργου είναι η κατασκευαστική εταιρεία «ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ», η οποία χρησιμοποιεί εργολάβους για την εκτέλεση των εργασιών. Να σημειώσουμε ότι η «ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ» και η «ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» ανήκουν στον ίδιο κατασκευαστικό όμιλο συμφερόντων Γ. Μαρουλή.

Η αύξηση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για την ολοκλήρωση των έργων ή της παραγωγής, η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων, καθώς και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας και πρόληψης, αποτελούν τους πραγματικούς λόγους που προκαλούνται τα εργατικά ατυχήματα. Επίσης να σημειωθεί ότι οι εργάτες στην «ΙΟΝΙΟ Α.Ε.» βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5-6 μηνών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

α) Για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και την αποφυγή πιθανόν νέων ατυχημάτων αλλά και για να σταματήσει η εντατικοποίηση και οι εξοντωτικές υπερωρίες.
β) Για την ολοκληρωμένη  διερεύνηση των τριών θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων  και την  απόδοση των ευθυνών
γ) Για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και την προστασία τους από τον κίνδυνο της ανέχειας, ως ελάχιστη προσφορά για το δράμα που βιώνουν
δ) Για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.