Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των τριών κομμάτων για τη διαμόρφωση μιας συναινετικής, κοινής πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με διάθεση μεταρρυθμιστική και όχι για να γίνουν παιχνίδια με τους θεσμούς.
«Δεν μπορούμε να μην συζητήσουμε για έναν άλλο ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας, για τον ρόλο και τον τρόπο εκλογής του. Η άμεση εκλογή από τον λαό θα πρέπει να συζητηθεί», τόνισε. 

Επίσης, είπε ότι το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση το νέο κοινωνικό τοπίο και πρότεινε να υπάρξει δημοσιονομικό σύνταγμα, ώστε να μην γίνονται άλλα παιχνίδια με την ΤτΕ και το δημοσιονομικό έλλειμμα και να τεθούν κανόνες που θα γίνουν κτήμα του λαού και θα στηρίζουν την προοπτική της οικονομίας.
 
Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι το 2013 σε πείσμα διαφόρων μπορεί να είναι το έτος της στροφής, του πρωτογενούς πλεονάσματος, της ανάσχεσης της ύφεσης, της αναστήλωσης της εμπιστοσύνης,  της πραγματικής οικονομίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των νέων ξένων επενδύσεων, της ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας.
 
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έθεσε τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχτεί η στροφή της χώρας.

-Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, Δεν αρκεί η καθημερινή διαχείριση, θέλει καθαρές πολιτικές που συγκεφαλαιώνονται στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που μας βγάζει από την ταπείνωση υπαγορευμένων πολιτικών από τους εταίρους μας.

-Εθνικό φορολογικό σύστημα, θα μιλήσει αύριο, είναι αναγκαστικό, αποσπασματικό, μνημονιακό, καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, έχουμε ψηφίσει όλα τα προγεφυρώματα λείπει μια συνδετήρια γραμμή και πρέπει να συνδεθεί.

-Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πόθεν έσχες και θεσμοί ευθύνης πρέπει να υπάρχουν για όλους, όχι μόνο για τους πολιτικούς.

-Εθνική στρατηγική. Ο κ. Νίμιτς είναι στην Αθήνα σήμερα, είναι σημαντικό να έχουμε και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση όπως έχω ζητήσει από τον κ. Σαμαρά και εμείς και η Βουλή. Πρέπει να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες για να προχωρήσουν και τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ.: