Αντίβαρο στην επικαιρότητα που περιστρέφεται γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, τις προτάσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων που μοιάζουν ελκυστικότερες σε μερίδα συμπολιτευόμενων βουλευτών από εκείνη της κυβέρνησης και την «καλπολογία» που έχει ανοίξει αναφορικά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή αναζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε συνέχεια της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο και των συζητήσεων που είχε εκεί τόσο με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με εκπροσώπους της γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ, ο πρωθυπουργός, σε μια συμβολική κίνηση, παρέστη σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2013.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως το στοίχημα είναι πλέον η προσέλκυση επενδύσεων, όχι με ευχές αλλά με πράξεις.

Σημειώνεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Μηταράκης, συνόδευσαν τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και παρίσταντο στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η ανάπτυξη άλλωστε είναι και το στοίχημα στο οποίο επιμένει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντισταθμίσει τα βάρη που προκύπτουν από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως σήμερα και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις συνήθεις κοινωνικές ομάδες.

Το τέλος του πρώτου τριμήνου του νέου έτους εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι σηματοδοτεί και το χρονικό όριο για μείζονες αποκρατικοποιήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, ενώ λιμάνια και αεροδρόμια βρίσκονται στη λίστα των προς ιδιωτικοποίηση έργων, για τα οποία άλλωστε εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από γερμανούς επιχειρηματίες.

Η προφανής προσπάθεια του Μαξίμου είναι να προσαρμόσει την ατζέντα της επικαιρότητας καθορίζοντας το περιεχόμενό της, με τελικό στόχο να μη μονοπωλείται από τα ψηφισμένα μέτρα του 2012 τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από 1/1/2013. Υπό το πρίσμα αυτό, θεματολογία με θετικό πρόσημο, όπως η ανάπτυξη, η ρευστότητα και η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στέλνουν μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία.

Εκ παραλλήλου, η διαφάνεια στο δημόσιο βίο με αποδεδειγμένη τη διάθεση αποκάθαρσης του πολιτικού συστήματος –μέσα στα όρια της θεσμικότητας- αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής του Μαξίμου, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου που αποτελεί διαρκές κοινωνικό αιτούμενο.

Ως εκ τούτου, η συζητηση για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρείται από το Μαξίμου ως αναγκαία προκειμένου να υποστηριχθεί η κυβερνητική πρόθεση να εκκαθαριστεί συστημικά το τοπίο. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των «Αν.Ελ.» συγκεντρώσουν τη στήριξη αριθμού βουλευτών μεγαλύτερου των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, πιθανώς από διαρροές κυρίως «γαλάζιων» βουλευτών.

Σημειώνεται πάντως ότι, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Β. Μεϊμαράκη, λόγω μετάβασης του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο στιις 12-14/1, η ψηφοφορία για την προανακριτική επιτροπή αναμένεται να μετακινηθεί, κατά πάσα πιθανότητα για τις 18 Ιανουαρίου.

Σχετικά Θέματα:

Αντώνης Σαμαράς: Στοίχημα να προσελκύσουμε επενδύσεις