Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου ενώ καταψηφίστηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και δεν πέρασε το άρθρο 8 που προβλέπει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και την ενσωμάτωση του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Είχε προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έξι συνολικά άρθρα.

Ειδικότερα, σε σύνολο 257 βουλευτών υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 126 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 131.

Οριακά πέρασε και το άρθρο 9, με 130 ψήφους υπέρ και 127 κατά, που αφορά στην κατάργηση και συγχώνευση 29 φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί έντονη αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νομοθετήματός της, χαρακτηρίζοντας το ως αναγκαία μεταρρυθμιστική τομή με στόχο τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός, λειτουργικός και οικονομικός.

Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση σειρά διατάξεων του συντάγματος.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, διευκρίνισε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι την άνοιξη, με νέο νομοθέτημα θα καταργηθούν 1,500 οργανισμοί. Όπως διαβεβαίωσε πρώτα θα γίνει η αξιολόγηση τους και μετά θα αποφασιστεί αν και πόσοι θα καταργηθούν.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε νέα προσωπική επίθεση κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του εισηγητή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αήθη επίθεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το σύνταγμα δεν είναι για τους συνταγματολόγους είναι για τους πολίτες. Με αυτούς που έκαναν επιστήμη την πολιτική κωλοτούμπα δεν θα κάτσουμε να μάθουμε γράμματα», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου απαντώντας στις αιχμές του κ. Μανιτάκη ότι «συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν, όσοι δεν έχουν να πουν τίποτα συγκεκριμένο αυτή την κρίσιμη περίοδο».