Την δική του απάντηση σχετικά με το «θρίλερ» γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ έδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών μετά το δημοσίευμα του newpost που αναφέρει πως οι βουλευτές της Κουμουνδούρου αναμένεται να αναδείξουν την στενή σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ηλία Κλή καθώς και την εμπλοκή του πρώην πρέσβη στην υπόθεση βάση των καταθέσεων μαρτύρων που έχουν κληθεί στηνΔικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τις εν λόγω καταθέσεις, ο κ. Κλης, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από το διπλωματικό σώμα εδώ και μερικά χρόνια και εμφανίζεται ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, φέρεται να παρέλαβε την αρχική λίστα Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές. 

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι με βάση τις καταθέσεις του Η. Πλασκοβίτη αλλά και του Θ. Φλωράτου στον Εισαγγελέα Οικονομικού εγκλήματος το πρόσωπο του τέως πρέσβη εμφανίζεται και στις δυο μαρτυρίες κατά την παραλαβή του σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου και την παράδοση του στις ελληνικές αρχές. 

Οι νομικοί- βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γνωρίζουν το θέμα επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον ο Ηλίας Κλής να έχει διαδραματίσει τον ρόλο που του αποδίδουν -εφόσον φυσικά τα γεγονότα είναι έτσι- και να μην γνωρίζει ο Αντ. Σαμαράς απευθείας από τον σύμβουλο του τα πραγματικά γεγονότα. 

Ωστόσο, ο ίδιος με δηλώσεις του στο «Ποντίκι» υποστήριξε ότι έχει να πάει στο Παρίσι από το 2004 ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωσή του διαψεύδει τα δημοσιεύματα του Τύπου, υποστηρίζοντας πως «το Σεπτέμβριο 2010, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί».

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι «τον Σεπτέμβριο 2010 διακινήθηκε ατύπως, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι, κλειστός φάκελος, άνευ διαβιβαστικού εγγράφου, από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν δύναται να βεβαιώσει το ακριβές περιεχόμενο του φακέλου».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενο της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου από την τρικομματική κυβέρνηση σημειώνεται πως περί τα μέσα του 2010 «το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε στον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι, κο Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, ψηφιακό δίσκο CD στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία» με τα ονόματα των ελλήνων μεγαλοκαταθετών της HSBC Γενεύης και μιλάει για λάθος «εκ παραδρομής» του κ.Φλωράτου.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προκύπτει πλέον και το εύλογο ερώτημα, για το ποιος τελικά παρέλαβε από τις γαλλικές αρχές την αρχική λίστα Λαγκάρντ.