Για έλλειψη αυτοκριτικής αλλά και για παραδείγματα που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, ενώ παράλληλα απέρριψε τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με βελτιώσεις στο φορολογικό.

«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας και απέρριψε τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με βελτιώσεις στο φορολογικό. Όπως σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών «το νομοσχέδιο αυτό είναι κυρίως ένα νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης. Κάθε ευρώ που παίρνουμε με το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ευρώ λιγότερο σε μείωση μισθών και συντάξεων. Αν δεν είχαμε το νομοσχέδιο αυτό, τα 2,3 δισ. ευρώ που θα εξοικονομήσουμε, όπως δείχνει η έκθεση του ΓΛΚ, θα έπρεπε να βρεθούν από περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Σημείωσε ότι οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα της συμπολίτευσης είχαν κόστος της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, ή 1 δισ. ευρώ και «δεν μπορούμε, όμως, παραμονή της συνεδρίασης του Euro Working Group και του IMF, που θα μας φέρουν δόση πάνω από 5 δισ., να προσθέσουμε κόστος 1 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είτε σας αρέσει ή όχι η ελληνική οικονομία προσαρμόζεται πολύ γρήγορα και το έλλειμμα μειώνεται», υποστηρίζοντας πως ο προϋπολογισμός θα κλείσει φέτος πολύ καλύτερα απο το στόχο.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «αποτελεί βήμα για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα με το οποίο επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και εξορθολογίζεται η φορολογική μεταρρύθμιση».

Για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εξίσωση έχει πραγματοποιηθεί στην κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή η οποία ορίζεται από την ΕΕ. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η πτώση 15% στο πρώτο εξάμηνο του 2012 στις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές δικαιολογείται από την αποθεματοποίηση στην οποία προχώρησαν τα νοικοκυριά για να προλάβουν την αύξηση αλλά και γιατί υπήρχε λαθρεμπόριο, το οποίο όμως τώρα έχει εξαφανιστεί.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε και μερικά από τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση μετά την άνοιξη και τα οποία θα περιλαμβάνουν ενίσχυση των ελέγχων, μετακίνηση του δυναμικού των εφοριών σε υπηρεσίες ελέγχου, μετατροπή των ΔΟΥ σε ελεγκτικά κέντρα, ενιαίο φόρο για τα ακίνητα, περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά και τη θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

«Κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν εύχεται να αποτύχει η μάχη με τη φοροδιαφυγή και επικαλούμενος το αίσθημα ευθύνης σας ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».