Τη δημιουργία ενός καινούργιου φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τη μορφή μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πρότεινε σήμερα, ο βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Έχω αμφιβολίες εάν ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός επιδέχεται παρεμβάσεων. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου μηχανισμού από την αρχή με τη μορφή μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει κανονιστικές, ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, ζήτησε την αυστηρότατη αξιολόγηση του υφιστάμενου προσωπικού με γνώμονα όχι μόνο τις ικανότητες του, αλλά και την περιουσιακή του κατάσταση, ενώ ανέφερε ότι «έχουμε την τεχνογνωσία για να χτίσουμε ένα σύστημα, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, δίκαιο και πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο «μη τολμηρό», καθώς δεν αλλάζει ουσιαστικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι «βυθίζουν την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα τελικά τα έσοδα να μην είναι τα προσδοκώμενα». Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, τόνισε ότι «ένα περίπλοκο φορολογικό σύστημα και ταλαιπωρεί τους πολίτες και αποθαρρύνει τους επενδυτές, καθώς όσο περίπλοκο είναι τόσο μεγαλύτερη φοροδιαφυγή υπάρχει και τόσο περισσότερα περιθώρια για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δημιουργεί».