Τα σαλόνια του διεθνούς κατεστημένου ανοίγουν σιγά-σιγά τις πόρτες του και για τον  Αλέξη Τσίπρα. Στο ταξίδι στη Λατινική Αμερική ο κ. Τσίπρας είχε τις πρώτες σημαντικές του επαφές σε ανώτατο επίπεδο, όσο και αν δεν του άρεσαν αυτά που άκουσε από τον Λούλα παραδείγματος χάριν για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Βραζιλία. Στις 20 Ιανουαρίου, τα υπερατλαντικά ανοίγματα θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά με επίσκεψη στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα εδώ θα είναι περιορισμένο, η ημερομηνία του ταξιδιού, η οποία συμπίπτει με την ορκωμοσία του Ομπάμα είναι μάλλον ατυχής, η Ουάσιγκτον είναι μια νεκρή πόλη αυτήν την περίοδο. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας προτίμησε να μην αφήσει την πρόκληση της διάσημης δεξαμενής σκέψης Brookings αναπάντητη, αυτές είναι επαφές που δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας.

Καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν την καρδιά του διεθνούς καπιταλισμού και υπήρξαν για πολλά χρόνια ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός για τους αριστερούς όλου του κόσμου, ήταν φυσικό το ταξίδι του Τσίπρα εκεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Πολύ ουσιαστική πάντως είναι και η επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία το Σάββατο. Το κύριο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα είναι βέβαια το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke και το Ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς, ωστόσο το πιο ουσιαστικό κομμάτι της επίσκεψης είναι οι συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα με τις ηγεσίες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP). 

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Γερμανία, πέρα από τη συζήτηση με τον επικεφαλής της Κ.Ο των Πρασίνων κ. Γ. Τριτίν δεν είχε καμιά σοβαρή συνάντηση - ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του SPD Ζ. Γκάμπριελ κλείστηκε τελευταία στιγμή και έγινε στο πόδι.

Την κρισιμότερη συνάντηση, ωστόσο, θα την πραγματοποιήσει με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε την προσεχή Δευτέρα.

Αυτή τη φορά οι συναντήσεις θα είναι πιο θεσμικές και πιο ουσιαστικές, ακόμα και αν από πλευράς SPD δεν τον δεχτεί ο πρόεδρος της ΚΟ Στάινμάγιερ αλλά η αντικαταστάτης του Έλκε Φέρνερ. Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο είναι το ραντεβού με την ηγεσία της ΚΟ του FDP, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους του Βερολίνου σπάει τον πάγο με τον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που ασφαλώς αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. 

Οι συναντήσεις στο εξωτερικό αποτελούν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην ούτως ή άλλως όχι ευχάριστη εσωτερική ατζέντα. Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλάβει ότι η υπόθεση της Βίλας Αμαλία τους έκανε ζημιά στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, εξ’ ου και η αναδίπλωση και η χθεσινή πλήρης αποστασιοποίηση από την ανακατάληψη και τα όσα ακολούθησαν. Στον ορυμαγδό της ανταλλαγής ανακοινώσεων με τη ΝΔ αυτό το στοιχείο χάθηκε, ενώ υπήρξαν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τη ΝΔ με φήμες περί συμμετοχής συγγενικών προσώπων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις καταλήψεις που ήταν παντελώς ανυπόστατες – κάτι που ήταν γνωστό στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης από χθες το πρωί. Γενικότερα όμως η  ατζέντα «νομιμότητας» την οποία προωθεί ο κ. Δένδιας πάντως έχει φέρει σε εμφανή αμηχανία την Κουμουνδούρου που καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πλεονέκτημα σε αυτό το πεδίο. 

Όλα τα λεφτά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η λίστα Λαγκάρντ, όπου όμως η συμμετοχή Βενιζέλου, ειδικά μετά τον προσδιορισμό της δημιουργίας του USB είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί ενώ αποδυναμώνεται πλήρως και η υπεξαίρεση εγγράφου. Το χειρότερο πάντως είναι, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να έχει κολλήσει στις «δημοσκοπήσεις», κάτι που έχει μουδιάσει πολύ κόσμο στην Κουμουνδούρου, άλλα περίμεναν….         


Θέμης Δαγκλής