Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της επίμαχης λίστας Λαγκάρντ με τα νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας.
Την Πέμπτη, εξετάστηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς δύο μάρτυρες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Πρόκειται για τεχνικούς συμβούλους του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αναλυτικότερα,  ένας από τους δύο κατέθεσε ότι πήρε την πρωτότυπη λίστα από τον πρώην υπουργό με την εντολή να ενημερωσει για 20 ονόματα τον τότε γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων από το γραφείο του πρώην υπουργού ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς κανένας να εισφέρει οποιαδήποτε πληροφορία ως προς τη φύλαξη του αυθεντικού CD ή τη μεταγραφή του περιεχομένου του σε USB. Ο τελευταίος που εξετάστηκε ήταν πρώην υπάλληλος του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα πληροφορικής και ήταν ο μόνος που είχε δει το χαμένο πλέον ηλεκτρονικό αρχείο.

Σε αυτόν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε αναθέσει να διαπιστώσει το σύνολο των χρημάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ ζητώντας του να βρει τους δέκα μεγαλοκαταθέτες, τα ονόματα των οποίων έδωσε σε ένα χαρτί γραμμένα στον Γ. Καπελέρη για να ελέγξει το φορολογικό προφίλ τους.

Όταν ο μάρτυρας, όπως είπε, ολοκλήρωσε την αποστολή που του ανατέθηκε, επέστρεψε το πρωτότυπο CD και έκτοτε δεν είχε άλλη επαφή με το επίμαχο αποδεικτικό στοιχείο.

Την ίδια ώρα, από την πορεία των δικαστικών ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ θα εξαρτηθεί η εμπλοκή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε αυτές, όπως ανακοινώθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι μετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο, με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα Νικόλαου Παντελή, που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα. 

Οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης χαρακτήρισαν αγαστή, άψογη και ουσιαστική τη συνεργασία τους με τον Άρειο Πάγο. Παράλληλα επιβεβαιώνεται και από ανώτατες δικαστικές πήγες το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς φέρει ημερομηνία αντιγραφής την 8η Ιουλίου του 2011. 

Για τη διερεύνηση του θέματος κρίσιμες θεωρούνται οι εξηγήσεις, οι οποίες θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ενώ σε εξηγήσεις έχει κληθεί για άλλα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της λίστας και ο Ιωάννης Καπελέρης.