«Θα μπορούσε να πει κανείς για "παλικάρια της φακής", θα μπορούσε να πει για "ανεγκέφαλους", θα μπορούσε να μιλήσει για αυτούς που θέλουν να αποπροσανατολίσουν» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων, μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα».
Για το ΚΚΕ η καταδίκη είναι αυτονόητη, ενώ το ερώτημα που αναφύεται είναι «που αποβλέπουν αυτά τα πράγματα», τόνισε. Κληθείσα να διευκρινίσει το τελευταίο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που πάει να συσκοτίσει ποιον αγώνα χρειαζόμαστε σήμερα». Ερωτηθείσα για την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη «βίλα Αμαλία», σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική διαχείρισης των ελεύθερων χώρων.

«Μια κατάληψη πρέπει να έχει στόχο και αίτημα, εν πάση περιπτώσει πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, η ιδιοκτησία, η διαχείριση κλπ και να στηρίζεται και να ελέγχεται είτε από τον δήμο, είτε από τους κατοίκους, τέτοιου είδους καταλήψεις για προσωπική χρήση που ο καθένας κάνει τον χώρο ότι θέλει ή αυτά τα περί αυτοδιαχείρισης είναι ανόητα πράγματα. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η αυτοδιαχείριση φάνταζε πολύ προοδευτικό φαινόμενο, καθόλου δεν τα εγκρίνουμε αυτά», υπογράμμισε.

«Εμείς δεν δεχόμαστε η κυβέρνηση πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, να εντείνει την βία και τον αυταρχισμό», είπε, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει μια προπαγάνδα που καταδικάζει συλλήβδην «αγώνες στρεβλούς, αγώνες με συντεχνιακά αιτήματα και τους οργανωμένους αγώνες που πρέπει να ενδυναμώσουν και σε περιεχόμενο και σε μορφές πάλης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η πολιτική του -παρά τα ριζοσπαστικά συνθήματα- δεν είναι ριζοσπαστική, προσπαθεί να ψαρέψει τυφλά ακροατήριο και μπορεί να υιοθετεί από τις πιο συντηρητικές, έως τις δήθεν επαναστατικές απόψεις» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκτίμησε ότι η «γραμμή δράσης του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται πάνω σε μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και όχι πάνω στην συσπείρωση δυνάμεων σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Η πολιτική γραμμή τουείναι η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του με ταυτόχρονη διατήρηση μιας αριστεροκομμουνιστικής χροιάς, ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του που είναι δικαίωμά του, αλλά αυτά οδηγούν στην άμβλυνση του όποιου ριζοσπαστισμού».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι «ο ριζοσπαστισμός μπορεί να οδηγήσει και σε συντηρητικοποίηση και συνθηκολόγηση με αποτέλεσμα να τον διαδεχθεί μια τεράστια απογοήτευση, που είναι ο κακός σύμβουλος των εξελίξεων». Αναφερόμενη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», επισήμανε ότι ακόμα και αν όλες οι καταθέσεις είναι νόμιμες και φορολογημένες, αποδεικνύει ότι υπάρχουν κέρδη, ότι έχει πραγματοποιηθεί συσσώρευση κεφαλαίου και ότι υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια τα οποία αναμένουν να επενδυθούν, ενώ με τα μέτρα που παίρνονται οδηγούν σε απαξίωση της εργατικής δύναμης και τότε ορισμένα από τα κεφάλαια θα επιστρέψουν προς επένδυση με στόχο την ανάκαμψη των κερδών.

Τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής θα έχει μεγάλη ευθύνη αν ορίσει μια διαδικασία «που θα χάνει η μάνα το παιδί» και προσέθεσε ότι το πιο σωστό θα είναι να «στηθούν 4 κάλπες» για τα πρόσωπα, των προτάσεων, διότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην συγκεντρώσει καμία πρόταση κόμματος την απαραίτητη πλειοψηφία και να μην τιμωρηθεί κανείς. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει για τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο, ζητώντας να εξεταστούν και τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, συμπληρώνοντας ότι οι δύο τελευταίοι έχουν «σαφώς πολιτικές ευθύνες» που μπορεί να αποδειχθούν και ποινικές, αλλά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις, ότι συνδέονται με προσπάθειες αλλοίωσης της λίστας κλπ.
TAGS