current views are: 1

11 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση10:59

Στις ελληνικές «καλένδες» στέλνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ο Στουρνάρας

Σήμερα ψηφίζεται  στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές της ΝΔ.

Δημοσίευση 10:59’
αρθρο-newpost

Σήμερα ψηφίζεται  στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές της ΝΔ.

Σήμερα ψηφίζεται  στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις αρχές της ΝΔ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα θυσίασε όλες τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά με ένα μη απλό, αποσπασματικό και άδικο σχέδιο αφαίμαξης της ελληνικής οικονομίας. Από όχημα ανάπτυξης έγινε εισπρακτικό μέσο κάλυψης της ανικανότητας πάταξης της φοροδιαφυγής.    
 
Το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι «απλό σταθερό και δίκαιο».

Αυτό αναφέρει το φορολογικό προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, μάλιστα αναφέρεται: «πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, μα βασικό κίνητρο τη χαμηλή  φορολόγηση εταιρειών και φυσικών προσώπων».

Το πόσο απλό είναι αρκεί να φυλλομετρήσει κανείς το κείμενο του νομοσχεδίου που έχει 30 άρθρα και αριθμεί  75 σελίδες με διατάξεις που θυμίζουν λαβύρινθο ώστε να χρειάζεται να επισκεφτείς φοροτεχνικό γραφείο και για απλές περιπτώσεις. Από την προεκλογική δέσμευση για απλό φορολογικό φτάσαμε σε ένα πολύπλοκο που χρήζει ειδικής ερμηνείας.

Το σταθερό που είχε υποσχεθεί η ΝΔ έρχεται σε τεύχη, ένα τώρα και το άλλο την Άνοιξη. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο ανάπτυξης και οικονομικής  σταθερότητας . Δεν μπορεί να διαλαλείς την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και να μην έχεις σχέδιο για ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Άνθρωποι της αγοράς, σημειώνουν με νόημα, ότι οι επενδύσεις θα έρθουν πρώτα από τους Έλληνες επιχειρηματίες ,και αναρωτιούνται  πως θα έρθουν ξένοι όταν βλέπουν τους εγχώριους διστακτικούς σε ένα περιβάλλον αρνητικό για κάθε είδους οικονομική κίνηση; Εκτός αν εννοούν, επενδύσεις το ξεπούλημα φιλέτων του δημόσιου και επενδύσεις χαμηλού κόστους προς όφελος πολυεθνικών.

Το φορολογικό αντί να  αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τα εισοδήματα, συνεχίζει να διακρίνει την προέλευση τους από μισθωτές υπηρεσίες, από ακίνητα και από το επιχειρείν. Αυτό γίνεται εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Ο Υπουργός οικονομικών εκβιάζει με το επιχείρημα της «δημοσιονομικής ανάγκης» δηλαδή της δικής του αποτυχίας να φτιάξει ένα οικονομικό πρόγραμμα και να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές στη βάση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Αντώνη Σαμαρά.

Απλώς στην κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρουν ότι στην πολιτική  ισχύει η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν. «Mπορείς  να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα». Και στην οικονομία ισχύει το  «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». 

Νίκος Παναγιωτόπουλος 


σχετικα αρθρα