Τη δέσμευσή του πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.
«Μέσα στο εξάμηνο έχουμε κάνει πράγματα για τη φοροδιαφυγή», είπε ο κ. Μαυραγάνης και συνέχισε: «Αποφάσεις για GPS και εισροές - εκροές έχουν υπογραφεί και μπαίνουν στο στάδιο της εκτέλεσης. Ελέγχουμε τα εμβάσματα των ετών 2009 - 2011. Εστάλησαν επιστολές και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τις απαντήσεις για να προχωρήσουμε. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ενισχύουμε την υπηρεσία ελέγχου».

«Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.

Υποστήριξε ακόμη ότι με νέο τρόπο φορολόγησης της επιχειρηματικότητας, προκύπτει δικαιότερο φορολογικό αποτέλεσμα, καθώς δαπάνες που παλαιότερα δεν υπολογίζονταν για τον φόρο, πλέον υπολογίζονται.

«Τα "μπλοκάκια" εντάσσονται πλέον στις μισθωτές υπηρεσίες. Δηλώνονται πλέον, όλα τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται ένα τμήμα του περιουσιολογίου. Δεν προβλέπεται πλέον απόρριψη των βιβλίων, παρά μόνον "όταν δεν μπορεί να επιδειχθεί τίποτα στις αρχές". Καταργούνται οι περαιώσεις και παρατείνεται η απόσυρση των αυτοκινήτων. Θεσπίζεται η προαιρετική υπαγωγή των επαγγελματικών μισθώσεων στο ΦΠΑ», πρόσθεσε.  

Δυσμενέστερες είναι οι προβλέψεις για τις ανώνυμες εταιρείες, ο ονομαστικός συντελεστής φορολόγησης των οποίων αυξάνεται από 20% σε 26%, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «στην κατανομή του φορολογικού βάρους, οι εταιρείες έχουν το δικό τους μερίδιο». Η συνολική επιβάρυνσή τους, ωστόσο, μειώνεται από το 40% στο 32%, λόγω του συστήματος φορολογίας των μερισμάτων. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, η φορολόγηση των ομορρύθμων εταιρειών τελείται κατά 100% επί της εταιρείας, με δυνατότητα -σε περίπτωση που το επιθυμούν- να εξομοιωθούν φορολογικά με τις ανώνυμες. Τέλος, για τις ετερόρρυθμες, κλείνει πλέον το «παραθυράκι» του νόμου, να φορολογείται ο ετερόρρυθμος με 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.  

«Αυτά τα μέτρα, είναι δύσκολα. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση της προσαρμογής, για να περάσουμε στη φάση της προοπτικής. Θα πρέπει όλοι να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας στον κόσμο και να σταματήσουμε να φέρνουμε το μήνυμα της κατάθλιψης», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.