Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πάντα ικανός για το απροσδόκητο. Η συνάντηση με τον Σόιμπλε όμως που θα γίνει τη Δευτέρα στο Βερολίνο αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει στα βαθιά της πολιτικής, κάτι που δεν είναι ακίνδυνο και με τη συνάντηση αυτή διακινδυνεύει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος του. Αν ξεπεράσει αυτό το ζήτημα με επιτυχία όμως θα έχει ενισχύσει την κυβερνησιμότητα του, που αποτελεί ως σήμερα την αχίλλειο πτέρνα του.  
Σύμφωνα με τις πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επιβεβαίωσαν τα περί της συνάντησης στον ανταποκριτή του ΒΗΜΑΤΟΣ Νίκο Χειλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που επιδίωξε τη συνάντηση, ο Γκέγκορ Γκύζι του γερμανικού αδελφού κόμματος Die Linke ανέλαβε τη μεσολάβηση.  

Η συνάντηση με τον Σόιμπλε αποτελεί μια τομή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε περιορίσει ως σήμερα το προσκήνιο των επαφών του με τη γερμανική κυβέρνηση στη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις κατά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Στο παρασκήνιο βεβαίως είχε οικοδομήσει μια καλή σχέση με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα, Βολφγκάνγκ Ντόλντ, κάτι που φαίνεται ότι διευκόλυνε τα πράγματα στο Βερολίνο. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας είχε υιοθετήσει μια ρητορική που στρεφόταν κατά της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώ χαρακτήριζε τη συγκυβέρνηση Μερκελιστές και τους κατηγορούσε ότι κάνουν προεκλογική εκστρατεία για λογαριασμό της κ. Μέρκελ.  

Προφανώς όμως η επιτυχία Σαμαρά στο Βερολίνο και η θετική αποδοχή της από την ελληνική κοινή γνώμη να έπεισαν τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του, πως ένας απευθείας δίαυλος επικοινωνίας με το κέντρο εξουσίας στο Βερολίνο ήταν απαραίτητος, αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να πείσει τους Έλληνες, ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα. Χωρίς συνομιλητές στο Βερολίνο, η ικανότητα του να κυβερνήσει τη χώρα θα ήταν διαρκώς υπό αίρεση.

Από καιρό η Κουμουνδούρου ήθελε να ενισχύσει την ποιότητα των επαφών της στο Βερολίνο ωστόσο ρόλο στην επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης έπαιξαν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άκαμπτη στάση του έθετε σε κίνδυνο μια θέση ισχύος που είχε κατακτήσει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση, να γίνει η επαφή με την γερμανική κυβέρνηση στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να επιδιώξουν το μείζον, δηλαδή τον Σόιμπλε. Ο πολιτικός από τη Φράιμπουργκ της Βάδης παραήταν έμπειρος για να μην καταλάβει τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης, συμφώνησε να δει τον Τσίπρα, αφού προηγουμένως ενημέρωσε τον Γιάννη Στουρνάρα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα στην ελληνική βοήθεια και είναι αποφασισμένη να διευρύνει τις επαφές της στην Αθήνα και πέραν της τρικομματικής κυβέρνησης.  

Αλλαγή στάσης δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από καμιά πλευρά, πρόκειται άλλωστε για μια διερευνητική επαφή. Ωστόσο η γνώση της θέσης του άλλου από πρώτο χέρι θα είναι γόνιμη και για τις δύο πλευρές. Προβλήματα θα έχει ο κ. Τσίπρας από το κόμμα του και μάλιστα όχι αμελητέα. Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρει τη συνάντηση αυτή καθόλου του γούστου της: οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν για τη συνάντηση με τον Πέρες και τον Ράιχενμπαχ αναμένεται να ενισχυθούν στο πολλαπλάσιο, ο Σόιμπλε είναι ένα πολύ ισχυρό αρνητικό σύμβολο για αυτόν τον χώρο. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κόμματος στη δεύτερη θέση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που μπορεί να προκαλέσει έντονες εσωκομματικές έριδες, φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου βρίσκεται προ έντονων εσωκομματικών αναταράξεων τους επόμενους μήνες…   

Θέμης Δαγκλής