current views are: 1

12 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση10:12

Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ- Χρυσή Αυγή από τη συζήτηση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ψηφιστούν οι έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δημοσίευση 10:12’
αρθρο-newpost

Διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ψηφιστούν οι έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου.

Διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να ψηφιστούν οι έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου.
Κατά την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός εισηγήθηκε την ψήφισή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ως προαπαιτούμενο για την είσπραξη της δόσης του Ιανουαρίου, αίτημα το οποίο ενέκρινε η επιτροπή με πλειοψηφία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ασκώντας σκληρή κριτική περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής».

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από τη συζήτηση, αλλά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο χωρίς αντιρρήσεις.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθεί την κύρωση επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με νέα αντιλαϊκά μέτρα (απολύσεις υπαλλήλων, περικοπές δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

Γι’ αυτό και οι βουλευτές του αποχώρησαν από τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου της ΚΕ του κόμματος.

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, αντιδραστικός-αντιλαϊκός. Ο λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, να αντιταχθεί και να αντιπαλέψει τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα» υπογραμμίζει, το ΚΚΕ.

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Στουρνάρα θα μείνουν στην ιστορία ως μνημεία εκτροπής και αντιδημοκρατικών καταστάσεων και κατάργησης πολιτεύματος. Ο υπουργός θα εκδίδει ΠΝΠ με τις οποίες θα καταλύονται δικαιώματα εργαζομένων» πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «Κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και μετατροπής της σε κοινοβουλευτική χούντα. Φοβάμαι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και οτι θα ακολουθήσουν και άλλα δεινά πολύ χειρότερα». Εξήγησε ότι « Το μόνο που θέλει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει κατεπείγουσες πράξεις που διαλύουν τα δικαιώματα. Καταλύετε κάθε έννοια της κυριαρχίας της χώρας παραδίδετε την εθνική περιουσία. Πρέπει να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και να φέρετε κάθε ΠΝΠ ξεχωριστά να συζητηθεί. Δεν μπορεί να λέτε ότι το γιουρογκρουπ είναι πάνω από την κυβέρνηση, την βουλή και την κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος χρησιμοποίησε το τραγούδι “time” των Pink Floyd για να δείξει ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο ενώ ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι «Καταγγέλλουμε την διαδικασία ως πραξικοπηματική . Υπάρχει ολισθηρός δρόμος, διαλύετε την δημοκρατία. Καλούμε τον υπουργό να αποσύρει και να πάμε σε κανονικές διαδικασίες.

Από την ΔΗΜΑΡ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη υπερασπίστηκε την κατεπείγουσα διαδικασία λόγω των διατάξεων που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά ταύτα εξήγησε ότι το κόμμα της υποστηρίζει για τελευταία φορά νομοθετικές διαδικασίες εξπρές. Στα σχόλια μάλιστα από βουλευτές της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Χρειάζονται αυτές οι ρυθμίσεις για να μπορείτε να μιλάτε εσείς. Είναι καλά τα λεφτά που θα πάρουμε. Δεν είναι κουτόφραγκοι να τους χρησιμοποιούμε πότε έτσι και πότε αλλιώς. Δεν θα μπορούσε ο πρόεδρός σας να πάει στη Γερμανία να δει τον Σόιμπλε. Μακάρι η κυβέρνηση να μας έδινε χρόνο να συζητήσουμε… Είναι η τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιά να υπάρξει η κατεπείγουσα διαδικασία αλλά από δω και πέρα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει την δουλειά της και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ανάπτυξης και στήριξης ευπαθών ομάδων».

Να σημειωθεί ότι «πακέτο» των ΠΝΠ που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

1. Την Πράξη… σιδηρόδρομο που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.

2. Την απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ  φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

3. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που περιλαμβάνει πολλές διάσπαρτες διατάξεις  από την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και στο μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών,  έως αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.

4. Η Πράξη Νομθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την  αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

5. Πράξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που φέρει αλλαγές στο καθεστώς των αργιών  δημοσίων υπαλλήλων που  έχουν κάνει παραβάσεις.


σχετικα αρθρα