Επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αδιέξοδο πρόγραμμα», υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρησιμεύει ως πειραματόζωο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενίσχυσης των νεοναζιστικών οργανώσεων.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πλέον η απογοήτευση του κόσμου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι οι Έλληνες, μαζί με την ανεργία και τη φτώχεια, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη ελπίδας, «ότι υπάρχει στο εγγύς μέλλον έξοδος από το καταστροφικό πρόγραμμα».

Ανέφερε δε ότι, τόσο κατά τις τελευταίες εκλογές όσο και κατά την ψήφιση του μνημονίου στη Βουλή, δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί αυτή η πολιτική, ενώ έκανε λόγο για ισχνή πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν, τελικά, τα μέτρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν ήταν πραγματικό κούρεμα, αλλά μόνο κούρεμα για τον λαό και όχι για τις τράπεζες» ενώ είχε, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και όχι να μειωθεί, τελικά, το χρέος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κατάσταση εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι βρήκε εκεί κυβερνήσεις και κόμματα που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι διαφορετική, αλλά ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι κοινός. Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά των πολιτικών λιτότητας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των SPD, Πρασίνων και FDP, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς στο Ανόβερο.