Σκληρή επίθεση εξαπολύει στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» με αφορμή τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λίστα Λαγκάρντ και τα τελευταία γεγονότα γύρω από τις καταλήψεις.


Σχετικά με το θέμα ευθυνών Βενιζέλου που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζει πως «εμείς βρήκαμε την αληθινή λίστα και εντοπίσαμε τα προβλήματα που υπήρχαν, ενώ ελέγχονται 54 χιλιάδες ονόματα» και σε αυστηρό ύφος προσθέτει: «χωρίς στοιχεία δεν κατηγορούμε κανένα! Το να βάζουμε «τη λάσπη στον ανεμιστήρα» και να λερώνουμε τους πάντες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη γλιτώσουν οι αληθινοί ένοχοι! Κανένας αθώος δεν θα φοβάται τη σπίλωση. Και κανείς ένοχος δεν θα γλιτώσει την τιμωρία. Αυτό, πρέπει να σας πω, ότι ενισχύει την συνοχή της κυβέρνησής μας. Δεν την αποδυναμώνει…»

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως λειτουργεί ως «περιθωριακό κόμμα διαμαρτυρίας» τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει απέναντί της «κόμματα που αναλαμβάνουν ευθύνες και όχι κόμματα με ακραίες συμπεριφορές καθώς η πόλωση δεν βοηθά τη χώρα». «Ο κόσμος δεν θέλει «γιάφκες» αναρχικών και εστίες ανομίας παντού μέσα στις πόλεις. Δεν θυμάται με… «νοσταλγία» το όργιο των κουκουλοφόρων το Δεκέμβριο του 2008, όταν κάποιοι τους «χάϊδευαν».

Με φρίκη τα θυμούνται οι πολίτες…» συμπληρώνει, ενώ συγκεκριμένα για τους χώρους που τελούν υπό κατάληψη αναφέρει: «Τι είδους… «πολιτιστικές δραστηριότητες» εξυπηρετούν, λοστοί, αντιασφυξιογόνες μάσκες, εύφλεκτα υλικά, μαδέρια και… «λάφυρα» από αστυνομικό εξοπλισμό; Μιλάμε για δεκάδες κέντρα ανεφοδιασμού έκνομων δραστηριοτήτων! Και κέντρα παραεμπορίου ακόμα. Τι απαντάνε στους πολίτες; Γίνονται ανεκτά αυτά οπουδήποτε στον κόσμο; Υπάρχει δημοκρατία που τα ανέχεται αυτά; Τι είδους… «κοινωνικοί χώροι» είναι οι γιάφκες κουκουλοφόρων;»
Στα ζητήματα της οικονομίας ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως ο μεγάλος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει περάσει, όμως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση της προσπάθειας γιατί όπως σημειώνει  «υπάρχει κίνδυνος να… «ξανακυλήσουμε»! Κανένας εφησυχασμός! Όλοι μπορούν να αισιοδοξούν.

Εμείς δεν θα ησυχάσουμε, αν δεν βγούμε από την κρίση οριστικά… Πάντως, η «δραχμοφοβία» (ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στη δραχμή), μοιάζει να έχει απομακρυνθεί πλήρως. Πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για να προσελκυστούν επενδύσεις».

Επίσης ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για κυβέρνηση τετραετίας, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, όχι όμως στην παρούσα φάση: «Κάποιες αλλαγές θα γίνουν κάποτε. Αλλά δεν είναι η ώρα τώρα…»
Τέλος ο κ. Σαμαράς θέτει τους βασικούς άξονες για τη «Νέα Ελλάδα», της ανταγωνιστικότητας, της αξιοκρατίας, του νόμου, της δικαιοσύνης, της παραγωγής, της Ελευθερίας, της ευημερίας και της αξιοπρέπειας, όπως λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως στις αρχές αυτές συγκλίνουν πολύ ευρύτερες δυνάμεις, στις οποίες όπως λέει «είμαστε ανοικτοί».