Μίνι διάβημα… διαμαρτυρίας προς το Μαξίμου ήταν η απουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου από την ψηφοφορία για το φορολογικό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θέλησαν να εκφράσουν μ’ αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών και δη ο Γιάννης Στουρνάρας έκοψε τις τροπολογίες υπέρ ευπαθών ομάδων που είχαν καταθέσει τα δύο κόμματα.

Πάντως επειδή ο κ. Βενιζέλος δεν ήθελε να περάσει εσφαλμένες εντυπώσεις ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της Βουλής που ήταν στο προεδρείο, Λεωνίδα Γρηγοράκο να διευκρινίσει ότι εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι».

Κατά τα άλλα δεν φαίνεται πως αλλάζει κάτι ως προς τον σχεδιασμό. Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος  στην κυβέρνηση εάν και εφόσον γίνει –ενδεχομένως την άνοιξη-ανασχηματισμός. Η απόφαση στα ηγετικά κλιμάκια της Ιπποκράτους έχει ληφθεί και μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει «προετοιμάσει» σχετικά τα στελέχη-βουλευτές που επιθυμεί να στείλει στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως όλα δείχνουν ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει υπό καμία ιδιότητα στην κυβέρνηση.

Όπως έχει πει στους συνεργάτες του θα ασχοληθεί τώρα με το συνέδριο και αμέσως μετά τον Μάρτιο με την προώθηση των μεγάλων ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μία πρόγευση έδωσε στην συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ λέγοντας ότι στην επόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσουν οι τρεις εταίροι από κοινού την συζήτηση για τις αλλαγές στους θεσμούς.

Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση έχει τετραετή ορίζοντα, κοινώς ο ίδιος δεν προτίθεται να αποσύρει το ΠΑΣΟΚ από αυτήν , αντιθέτως θα επιδιώξει να ισχυροποιήσει τον ρόλο του κόμματός του. Θεωρείται βέβαιο όπως «ομολογούν» στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου ότι έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε σχέση με την Προανακριτική για την λίστα Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος θα χαμηλώσει τους τόνους έναντι του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε αναγνωρίζει  μιλώντας με συνομιλητές του ότι ο Αντ. Σαμαράς με την στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην υπόθεση Λαγκάρντ τον διευκολύνει, ασχέτως του εάν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  επιδιώκει πολιτικά οφέλη από την γραμμή που ακολουθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν διακινδυνεύει την κυβερνητική σταθερότητα όμως όταν και εφόσον σταθούν ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ στα πόδια τους πιστεύει ότι θα μπορέσει –επιτέλους- να επιβάλει κανόνες στην κυβερνητική λειτουργία « Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση της ΝΔ» είπε μόλις προχθές σε κομματική συνεδρίαση «αλλά συνεργαζόμαστε σε μια κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ». Πάντως εκ των πραγμάτων η κριτική προς το Μαξίμου περιορίστηκε καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την λίστα Λαγκάρντ η μπόρα πήρε τον όλον ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς όχι μόνο τον Γ .Παπακωνσταντίνου.

Νίκος Παναγιωτόπουλος