current views are: 1

13 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση13:47

Παραδέχεται ο Παπαντωνίου ότι οι μισές καταθέσεις στην HSBC είναι δικά του χρήματα

Τα αλλάζει όλα ο πρώην υπουργος Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με το λογαριασμό της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Τα αλλάζει όλα ο πρώην υπουργος Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με το λογαριασμό της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Τα αλλάζει όλα ο πρώην υπουργος Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με το λογαριασμό της συζύγου του στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Σύμφωνα με τη Real News, o επίμαχος λογαριασμός περιείχε κεφάλαια από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές. Η εφημερίδα συμπληρώνει πως ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι τα μισά χρήματα από το 1,3 εκατ. ευρώ του λογαριασμού είναι δικά του. 

Πιο συγκεκριμένα ο Γιάννος Παπαντωνίου παραδέχεται ότι τα ποσά προήλθαν σε ποσοστό 50% από τον πρώην σύζυγο της κυρίας Κουράκου, έμπορο ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ το υπόλοιπο 50% προήλθε από κοινούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ίδιος με την σύζυγό του σε ελληνικές τράπεζες, αλλά και από την μητέρα του, Ευαγγελία Παπαντωνίου. 

Άλλωστε και στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής, ο πρώην υπουργός είχε παραδεχθεί ότι μόνο το ένα μέρος των χρημάτων προερχόταν από τον πρώην σύζυγο της κας Κουράκου. 
«Ήδη στο σημείο αυτό, δηλώνει ότι μέρος των χρημάτων της συζύγου μου που κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο λογαριασμό είναι χρήματα που είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει σταδιακά από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσαμε στην Ελλάδα και κυρίως, στην ΑLPHA BANK», γράφει ο κ. Παπαντωνίου. 

Κατά το δημοσίευμα, όπως λέει ο υπουργός, η σύζυγός του προχώρησε σε αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι αυτά τα ποσά προσανατολίζονται προς ενίσχυση του λογαριασμού στην Ελβετία.
Οπως υποστηρίζει, το μόνο που γνώριζε είναι ότι η σύζυγός του έκανε αναλήψεις για τα δυο της παιδιά από καταθέσεις του πρώτου της γάμου, χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέριες αφού εκείνη την περίοδο ως υπουργός οικονομικών, όπως λέει, ήταν πολύ απασχολημένος.

«Το συγκεκριμένο ποσό είχε συγκεντρωθεί από χρήματα του πρώην συζύγου της γυναίκας μου, προσωπικά χρήματα της ίδιας, χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από πρόσωπα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, αλλά και από χρήματα που ήταν κατατεθειμένα σε κοινούς μας και δηλωθέντες λογαριασμούς, από τους οποίους έγιναν οι σχετικές αναλήψεις», γράφει στο υπόμνημά του ο πρώην υπουργός. 

Σε ο,τι αφορά την περίπτωση της μητέρας του ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι αγνοούσε πως τα χρήματα που διέθετε ταξίδεψαν στην Ελβετία.  Τα χρήματα, όπως διευκρινίζει, αφού συγκεντρώθηκαν από τις τρεις διαφορετικές πηγές, κατατέθηκαν το 2000 σε τρεις δόσεις στην HSBC. Η κυρία Κουράκου παρέμεινε δικαιούχος, λόγω του ότι τα παιδιά ήταν ανήλικα.  Όταν ενηλικιώθηκαν, τα χρήματα επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με βάση τον νόμο 3842/201, ώστε – σύμφωνα με τον πρώην υπουργό – να πληρωθούν ανάλογοι φόροι. Έκτοτε, το όνομα της συζύγου του, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αφαιρέθηκε από το λογαριασμό, γι’ αυτό και δεν υπήρχε περίπτωση να δηλωθεί το ποσό αυτό στο πόθεν έσχες. 


σχετικα αρθρα