Σε «πόλεμο» εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την συνέχιση των επιθέσεων με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ εναντίον γραφείων κομμάτων, τραπεζών, σπιτιών δημοσιογράφων και του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Δεν σταματάνε, όμως, εδώ οι εχθροπραξίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα γκαζάκια και τη βίλα Αμαλίας, βρήκαν κι άλλο λόγο να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Αφορμή η συνέντευξη Τσίπρα στη DW όπου δήλωσε πως δε θα αρνούνταν να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και ότι ζητάει αναθεώρηση του μνημονίου.

Και θα συνεχιστεί και μετά τη συνάντηση, απόψε, με τον Σόιμπλε. Την ώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει και τα σκάνδαλα κουκουλώνονται, ο επικοινωνιακός πόλεμος εξελίσσεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια των νεόπτωχων Ελλήνων που δεν προλαβαίνουν να μετράνε νέα μέτρα (φόρο πολυτελούς διαβίωσης. τον ονόμασαν) και νέα ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Την ώρα που η μεσαία τάξη «καίγεται» στην κυριολεξία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφανίζονται, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν με τα… γκαζάκια.

Την ώρα που αποχαιρετάμε την Ελλάδα της Ευρώπης και αντιμετωπίζουμε τη βίαιη προσαρμογή της βαλκανικής Ελλάδας τα κομματικά επιτελεία παίζουν τα παιχνίδια των σκοπιμοτήτων τους. Το δόγμα, «μη μιλάς μη γελάς κινδυνεύει η Ελλάς»... για να περάσουν όλα τα μέτρα, να εκχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα έρχεται αντιμέτωπο με τους «βομβιστές» που κουβαλούσε μαζί του.

Η επιχείρηση βίλα…ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη με τη ΝΔ να παίζει το χαρτί της «Αμαλίας» εναντίον της λίστας Λαγκάρντ, καθώς η εβδομάδα που ξεκινάει είναι καυτή για την κυβέρνηση, με τη ψηφοφορία στη βουλή την Πέμπτη. Με αυτή τη στρατηγική ο κ. Σαμαράς απαντάει στη «συγκάλυψη της διαφοράς» που του χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη «κάλυψη των βομβιστών» από την Κουμουνδούρου.

Ουσιαστικά επιλέγει να εμφανιστεί με... κοστούμι «Τάξη και ασφάλεια», βάζοντας στην ατζέντα ζητήματα της επικαιρότητας που χτυπούν την καρδιά των «νοικοκυραίων», όπως τους αποκαλεί. Στην Κουμουνδούρου έχουν πειστεί πλέον ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα καλοστημένο και επικίνδυνο σχέδιο που στόχο έχει όχι μόνο να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να τον εκθέσει έναντι των ελλήνων πολιτών.

Αυτό που διαβάζουν πίσω από τις φλογερές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι «ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που υποθάλπει τους αναρχικούς και τους εξτρεμιστές » με στόχο να ταυτίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κάθε ακραία ενέργεια που πλήττει τους ...Έλληνες νοικοκυραίους.

Οι «οικονομικές μολότοφ» καίνε τους Έλλήνες

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, η κρίση είναι εδώ και βαθαίνει. Πλήττει την ισορροπία των κοινωνικών δομών μέσα από την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης, της τάξης, δηλαδή, που πάντοτε ως «μαξιλάρι» απορροφούσε τους κραδασμούς. Περνάμε στο επόμενο στάδιο της ακραίας και τυφλής λιτότητας που οδηγεί στην αύξηση του εξτρεμισμού και θα έχει ως αποτέλεσμα, η οικονομική καταστροφή να δώσει τη θέση της στην κοινωνική καταστροφή.

Με ταχύτητα δημιουργείται μια νέα δημογραφικής τάξη: οι άνθρωποι που κάποτε ανήκαν στη μεσαία τάξη. Πρόκειται για νεόπτωχους, που αναρριχήθηκαν στη μεσαία τάξη και τώρα πέφτουν στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Η μεσαία τάξη αρχίζει πλέον να αφανίζεται μέσα στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Οι κοινωνιολόγοι την αποκαλούν «missing class», η χαμένη τάξη περιγράφει απλώς την πραγματικότητα. Φαίνεται ότι η κυβερνώντες ξέχασαν ότι η μεσαία τάξη απορροφούσε τους κραδασμούς των άκρων και ήταν ο πυλώνας της δημοκρατίας. Η ανασυγκρότηση και η στήριξη της μεσαίας τάξης είναι αναγκαία συνθήκή για να μην βιώσει η Ελληνική κοινωνία την καταστροφική ένταση της σύγκρουσης των άκρων.

Και επειδή ο υπουργός Οικονομικών είναι λάτρης των αριθμών και είχε δηλώσει: «Οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί», παραφράζοντας τη φράση που είχε πει κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου επικρίνοντας την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης, ότι οι αριθμοί ευημερούν και ο λαός δυστυχεί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την άποψη λαϊκίστικη και μύθευμα. Και πρόσθεσε μάλιστα ότι «Από τη στιγμή που το 2012 "βγήκε", θα βγει και το 2013». Ο κ. Στουρνάρας δεν μας είπε για ποιους βγήκε;

Γιατί για κάποιους δεν βγήκε και αυτοί είναι πολλοί: Από το 2008 ως σήμερα η απασχόληση μειώθηκε κατά 22%, ενώ η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε- αυξήθηκε τρεισήμισι φορές από 7,5 άγγιξε το 27%(26,8). Μιλάμε για σφαγή, η οποία θα συνεχιστεί και το 2013 εξαιτίας των νέων περικοπών. Το 39% της ελληνικής κοινωνίας θα βρεθεί στο περιθώριο της φτώχιας.

Στα χρόνια του μνημονίου χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, που χρειάστηκαν 17 χρόνια για να δημιουργηθούν. Και αυτό ο κ. Στουρνάρας το λέει δημοσιονομική προσαρμογή και προκαλεί λέγοντας ότι το 2012 «βγήκε»!

Τα βραχυχρόνια εισπρακτικά μέτρα χωρίς εθνικό σχέδιο καταλήγουν στην αποτυχία επίτευξης των στόχων που οδηγούν σε νέα μέτρα. Αλήθεια είναι σε θέση να μας ενημερώσουν πόσα χρήματα έπεσαν στην αγορά, πόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώθηκαν;

Ακούμε για επενδύσεις, αλλά γιατί να βάλουν οι επιχειρηματίες τα λεφτά τους σε μια χώρα νεόπτωχων και άνεργων χωρίς καμία προοπτική κερδοφορίας;

Το 2013 θα είναι ακόμα ένας χρόνος ύφεσης και αύξησης της ανεργίας με τον κοινωνικό ιστό διαλυμένο, ο κίνδυνος ανάφλεξης και απώλειας της κοινωνικής συνοχής θα είναι η πραγματική θρυαλλίδα που οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της χώρας και όχι η λίστα Λαγκάρντ ή τα γκαζάκια…

Νίκος Παναγιωτόπουλος