Παρά τον ακραίο χαρακτήρα του «χτυπήματος», η Κουμουνδούρου προσπαθεί να «πατήσει σε δύο βάρκες», καταδικάζοντας «απόλυτα» από τη μία πλευρά την επίθεση στο κτήριο των γραφείων της ΝΔ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι τέτοια περιστατικά ευνοούν τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και καλλιεργούν εμφυλιακό κλίμα.
«Έναν άνθρωπο μπορείς να τον πυροβολήσεις, όπως κι ένα κτήριο, που πυροβόλησαν. Τη Δημοκρατία, όμως, δεν μπορείς να την πυροβολήσεις. Ας το ακούσουνε, λοιπόν, αυτοί που πρέπει: η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε υψηλούς τόνους, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.

Νωρίτερα, διακριτικότερος ως προς τις διατυπώσεις του αλλά εξίσου αιχμηρός εμφανίστηκε ο Γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης που κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν «καταδικάσουμε τα άκρα και τις ακρότητες, από όπου και αν προέρχονται, από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά». Εκτός ελέγχου δείχνουν να οδηγούνται πλέον τα περιστατικά βίας, μετά και την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ.

Παρά τις τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα –αλλά και τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη- το νέο επεισόδιο ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Το σκηνικό βέβαια είχε ήδη προσλάβει τα χαρακτηριστικά πολιτικής κόντρας με την ΝΔ να επιρρίπτει –έστω και εμμέσως- ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το μπαράζ επιθέσεων με γκαζάκια τα τελευταία 24ωρα, σε διάφορους στόχους και με το χαρακτηριστικό του τυφλού χτυπήματος.

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στο επιχείρημα της κυβερνητικής προσπάθειας μετατόπισης του επικέντρου της επικαιρότητας από την οικονομία. Τακτική στην οποία ομονοούν και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Τα φαινόμενα βίας προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς λαμβάνουν πλέον επιδημικές διαστάσεις, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα τι αποτέλεσμα μπορεί να έχουν.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εντός της ημέρας να υπάρξει και σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, προκειμένου να διαμορφωθεί η στρατηγική αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Πολιτικά όμως, από την κυβέρνηση δείχνουν πρόθεση να συνδέσουν ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ με την υποκίνηση τέτοιων περιστατικών.

Το σημείο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΝΔ, με αφορμή την επίθεση στον αδελφό του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι χαρακτηριστικό: «Είναι, πλέον, καταγεγραμμένο ότι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιούσε εκπροσώπους του Τύπου, ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, όταν στοχοποίησε τη Νέα Δημοκρατία, οι κουκουλοφόροι έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία του κόμματος και από τη στιγμή που αποκάλεσε Γκέμπελς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και χαφιεδίστικες τις δηλώσεις του, ήλθε η σειρά συγγενικού του προσώπου να υποστεί την άνανδρη επίθεση».

Υπενθυμίζουν παράλληλα τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου αλλά και τις δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος: «O ΣΥΡΙΖΑ κάθε λεπτό, που διατηρεί στις τάξεις του βουλευτές που δηλώνουν ότι “η αναρχία είναι δημοκρατία”, βουλευτές που στο σπίτι τους διαθέτουν μάσκες και καδρόνια και δηλώνουν αλληλέγγυοι στη βίλα Αμαλίας, αναλαμβάνει τις ευθύνες του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετακινήσει τη συζήτηση σε υπόνοιες προβοκάτσιας με το διευθυντή του γραφείου του αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Παππά να υποστηρίζει μέσω twitter ότι «τα γκαζάκια θα μας βρουν απέναντι μέχρι τέλους.

Η ανθρώπινη ζωή δε μπαίνει στο ζύγι» συμπληρώνοντας με νόημα πως «αν έχουν πολιτικό στόχο είναι η αναχαίτιση της αριστεράς». Στο Μέγαρο Μαξίμου εντοπίζουν την καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει τέτοιου είδους ενέργειες –τις οποίες πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε απερίφραστα χθες, με αφορμή την επίθεση στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου- και διακρίνουν αμηχανία από πλευράς της Κουμουνδούρου να διαχειριστεί το θέμα.

Ειδικά μετά και την υποστηρικτική στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα όπως της κατάληψης της Βίλας Αμαλία. Περιστατικό το οποίο στηλίτευσε σκωπτικά και ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήμα» προσθέτωντας με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Ως τώρα Πολιτεία έπρεπε να απολογείται γιατί τα ανέχεται όλα αυτά. Τώρα που η Πολιτεία αντιδρά, κάποιοι πρέπει να απολογηθούν γιατί τα κάλυπταν όλα αυτά και εξακολουθούν να τα καλύτπουν» επεσήμανε δείχνοντας με το δάχτυλο την Κουμουνδούρου. Στην πολιτική του διάσταση, το πεδίο αναδεικνύεται προνομιακό για την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων –και όχι μόνο της Public Issue, που ήταν η πρώτη εταιρεία που σε έρευνά της ανέτρεψε την παγιωμένη πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις- δείχνουν δυσανεξία ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε φαινόμενα βίας, απέναντι στα οποία η στάση της Κουμουνδούρου δείχνει υποστηρικτική. Παράλληλα, διαπιστώνεται η αντίθεση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι σε ακραίες δηλώσεις στελεχών του κόμματος για τέτοια ζητήματα, που εμφανίζονται να είναι «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».


Βασίλης Μπεσκένης