Προβληματισμένα εμφανίστηκαν αρκετά στελέχη της Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, καθώς όσα άκουσαν, όχι ως εισήγηση αλλά ως αφήγημα των πεπραγμένων απο το Γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μανιάτη, φαίνεται πως όχι μόνο δεν τους καθησύχασαν, αλλά τους προκάλεσαν νέο «πονοκέφαλο».
Τα στελέχη που έλαβαν το λόγο και μίλησαν για όλες τις εξελίξεις, κινήθηκαν σε τρία επίπεδα:

- Στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής

- Στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση

- Στην προσπάθεια να μην μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα αξιωματούχων. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, στελέχη της Περιφέρειας επεσήμαναν πόσο σημαντικό είναι η αλλαγή πολιτικής να συνδυαστεί με ανάλογη πολιτική που δεν θα οδηγεί την κοινωνία σε διχασμό.

Δεν θα αποκλίνει από τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ που γνώριζε ο κόσμος. Σε ότι αφορά τη ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης με την κυβέρνηση, στελέχη είπαν πως θα πρέπει, το ΠΑΣΟΚ να εξετάσει εκ νέου τη συμμετοχή του στη κυβέρνηση και τη σχέση του με τον κ. Σαμαρά.

Να μην πέσει στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που με πόλωση οδηγεί σε αδιέξοδο τον διάλογο που πρέπει να ανοίξει με την κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να είναι κόμμα αξιωματούχων, αλλά να γίνει κόμμα που να παρεμβαίνει στην κοινωνία.

Όσα από τα στελέχη έμειναν μέχρι το τέλος της κομματικής διαδικασίας, έβγαλαν το συμπέρασμα πως αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν λάβει υπόψη της, τους προβληματισμούς, τις απόψεις, τις προτάσεις και τις νουθεσίες των κομματικών οργανώσεων της Α και Β Θεσσαλονίκης, τότε δεν θα έχει νόημα ακόμη και το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο, για 28 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου.

Βαγγέλης Γιακουμής