Με κριτική διάθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ο πρωήν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ όπου του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας του Ιδρύματος.


Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες μιας βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και των προϋποθέσεων μείωσης της ανεργίας.

Παρά την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τιτάνιας -όπως τη χαρακτήρισε -προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μόνο με ευχές, ιδεολογήματα και αστήριχτες ελπίδες δουλειά δεν γίνεται. Μπορεί να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν λύσεις για προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα για καιρό».

Πάντως ο κ. Παπαδήμος τάχθηκε υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να εμπλουτιστεί με μέτρα κατά της ανεργίας, τόνωσης της ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής.


Εγκώμια Στουρνάρα για Παπαδήμο


Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε με θερμά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις της χώρας».


Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ , ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε ένα σχέδιο ανάπτυξης, όπου όπως τόνισε βασικά του στοιχεία θα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και η εμπέδωση κράτους Δικαίου, ενώ έπεται η πλήρης παραγωγική κινητοποίηση ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, όπου το κράτος θα έχει κυρίως ρόλο- «διαιτητή», που θα διασφαλίζει πως τηρούνται οι κανόνες.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη κατάσταση και στο ρόλο του Δημοσίου και σημείωσε ότι «η κοινωνική διάσταση του ελληνικού κράτους έχει πληγεί από τη δημοσιονομική στενότητα. Ωστόσο οι βασικοί του άξονες παραμένουν όρθιοι ενώ και η επαναφορά πολλών κοινωνικών κεκτημένων μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά αυτό δεν θα ξαναγίνει με δανεικά αλλά με σκληρή δουλειά και υπομονή».

«Ο κοινωνικός και ο αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για το ίδιο το πολιτισμικό επίπεδο ενός λαού» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.